Egyre hosszabb ideig maradnak és több pénzt költenek hazánkban a turisták

 

A magyar turizmus teljesítménye 2010 óta folyamatosan növekszik, 2017 a mutatószámok szerint rekordév volt. A 2018-as esztendő forgalmi adatait ugyan csak februárban látjuk, de elmondható, hogy sikeres volt, októberig az előző évinél is több turista érkezett hazánkba.

A Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia 2030-ig határozza meg az ágazat céljait, illetve az ahhoz rendelt eszközöket. A falusi turizmus ebben az anyagban nem egy húzóágazatként szerepel, hiszen a desztinációs szemléletet veszi alapul a stratégia – mondta a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában Frankó Pál.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke elmondta, minden turizmusfejlesztési kampány az egész turizmusra kihat, bármilyen fejlesztés történik, annak a falusi turizmus is a haszonélvezője.

Japán turisták szelfiznek a behavazott Lánchídon (Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd)

(Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd)

Hozzátette: lehet, hogy nem zászlóshajóként vesznek részt a turizmus ágazatában, azonban a kisebb településeken óriási jelentőséggel bírnak. A nagy kihívás például a GDP mértékének növelése, ami szerepel a stratégiai programban. Komoly munkát igényelnek az elvárások és tervek, azonban a fejlődés érdekében mindent megtesznek – fogalmazott. Véleménye szerint a fő probléma a humán erőforrás hiánya.

Vonzó, hogy Budapest biztonságos

Látható, hogy általánosságban országszerte jó számokat mutat a turizmus,

egyre több külföldi látogat hazánkba.

Bizonyos városok már szinte azzal küzdenek, hogy mit kezdjenek a sok turistával – mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő.

Hozzátette, általános világtrend, hogy növekszik a turizmus. Magyarországon, főként Budapesten fokozottan nő, és egyre több vendéget fogadunk. A legfontosabb úti cél a külföldi turisták körében a magyar főváros, mert biztonságos – hangsúlyozta Kiss.

Fontos, hogy ár-érték arányban is jók vagyunk, ez igaz nemcsak a fővárosra, de a vidéki területekre és a falusi turizmusra is. Rengeteg látnivaló van hazánkban, az elmúlt években pedig sokat fejlődött a hazai gasztronómia is – közölte a szakértő.

Húzóágazattá válhat a turizmus

Számos beruházás valósul meg hazánkban, szállodákat építünk, fejlesztjük a már meglévőket, vagyis az aktuális trendeknek megfelelően ki tudjuk elégíteni a turisták igényeit – mondta Kiss. Kiemelte, a Kisfaludy-programnak nagy jelentősége van a szálláshelyfejlesztésben. Véleménye szerint jó úton járunk, hiszen a turizmusnak húzóágazattá kell válnia.

A vendégéjszakák száma jelentősen emelkedett

Frankó Pál felhívta a figyelmet arra, hogy

a budapesti vendégéjszakák száma 2,8 millió volt 2017-ben,

ami a 2010-es csaknem kétszázezres adatokhoz képest jelentős növekedés. Véleménye szerint a vidék szempontjából húzóágazat a falusi turizmus, ugyanakkor annak teljesítményét nem csak a vendégéjszakák által lehet mérni.

A vidéki térségekben ugyanis az emberek helyben foglalkoztatására fektetnek nagy hangsúlyt, ami segíti a gazdaság fellendülését is – tette hozzá.

Nehéz az összehasonlítás

Kiss Róbert Richárd a műsorban kitért arra, hogy hazánkat nehéz lenne bármelyik országgal is összehasonlítani, hiszen számtalan különböző szempont alapján lehetne vizsgálni a turizmus ágazatát. A szakember kiemelte, az utóbbi időszakban csaknem minden téren fejlődött az ország, az egyetlen, ami gondot jelenthet a hazai turizmusban, a munkaerőhiány.