Felügyeleti biztos az NHB Banknál

 

Azonnali intézkedéseket alkalmazott a jegybank az NHB Bank Zrt. likviditási helyzetének orvoslása érdekében. Az intézkedések célja a likviditási helyzet romlásának megakadályozása és a betétesek érdekeinek védelme – tájékoztatott a jegybank.

Minden hitelintézetnél folyamatosan nyomonköveti a likviditási helyzet  a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – azaz a betéteseknek szükség esetén akár azonnal kifizethető pénzmennyiség – alakulását. Ha bármelyik hitelintézet likviditási helyzete azt megköveteli, a jegybank minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket – szögezte le az MNB.

Az NHB Bank likviditásának vizsgálata során megállapították, hogy a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR mutató ((LCR – Liquidity Coverage Ratio, likviditás fedezeti mutató) értéke rövidtávon is az elvárt  száz százalék alá süllyed, ez az MNB azonnali beavatkozását indokolja.

Kifizetési korlátozás

Az MNB ezért a mai naptól harminc napra elrendelte a hétmillió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Ezen kötelezések végrehajtásának biztosítására az MNB az NHB Bankhoz felügyeleti biztost rendelt ki. Az MNB egyidejűleg felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.

Bevételi korlát

Az MNB a rendelkezésére álló adatok alapján összesen 67 olyan magánszemély és 88 vállalati betétese van a banknak, akiket a hétmillió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint, közülük tíz magánszemély és 42 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel. A likviditási helyzet rendezése esetén OBA kártalanításra esetükben sem lesz szükség.

Az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

Az előírt intézkedések végrehajtásának technikai lebonyolítása érdekében az MNB a felügyeleti biztos kérelmére a mai napra bankszünnapot rendelt el. A bank a holnapi naptól tovább folytatja működését. Az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalék százalékát teszi ki, likviditásának megrendülése a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti.