A kedvezmények miatt élénkülhet az új lakások piaca

 

Az új lakások piacának mindkét oldalát, a keresletet és a kínálatot is érintik az állami támogatási rendszer változásai, ami stabilizálhatja az új lakások árait. A csok-bővítés pedig a vidéki nagyvárosokban élő családokat érintheti kedvezően.

Kiegyensúlyozottabbá válhat az új lakások piaca a legutóbb bejelentett változtatások eredményeként – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből, amely egyrészt az állami támogatási rendszerben történő változások lehetséges piaci hatásait vizsgálta, másrészt bemutatja, hogy mennyibe kerülnek a kétgyermekes családoknak is megfelelő hatvan négyzetméteres új lakások, azaz mekkora önrészre van szükségük az állami támogatású kedvezményes hitelösszeg mellett.

„Többen vághatnak bele új lakás vásárlásába, mert a kétgyermekes családok számára is elérhetővé válik a kedvezményes tízmillió forintos kedvezményes kamatozású hitel, a háromgyermekeseknél pedig 15 millió forintra emelkedik a hitellimit. A kínálatot pedig a kedvezményes lakásépítési áfára vonatkozó új szabályok élénkíthetik, mert az elmúlt hetekben az is kiderült, hogy a kedvezményes lakásáfa milyen feltételekkel alkalmazható 2019 után– fogalmazott Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint a kétgyermekes háztartások mellett várhatóan a legalább két gyermeket tervező családokat érintik kedvezően a változások. A kereslet bővülése miatt szintén jól járhatnak a társasház-építők, illetve a jövőbeli újlakás-vásárlók is, mert a kedvezményes áfa meghosszabbításával a kínálat a következő években is tovább bővülhet.

Bővebben a témáról itt olvashat.