Varga: A magyar álláspont is érvényre jut a Világbank migrációs elképzeléseiben

 

Ma már érvényre jut a magyar álláspont is a Világbank migrációval kapcsolatos elképzeléseiben, így elsősorban a migrációt kiváltó okokra, a problémák helyben történő megoldására koncentráló fejlesztéspolitikai irány jelenik meg – emelte ki Varga Mihály pénzügyminiszter az IMF és a Világbank-csoport éves közgyűlését követően.

Változóban vannak a globális kilátások, a növekedés kevésbé kiegyenlített, a kockázatok pedig már rövid távon is erősödnek a pénzpiaci nyugtalanságok, a kereskedelmi viták eszkalálódása, a geo- és belpolitikai fejlemények miatt – hangzott el Balin, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank-csoport éves közgyűlésén.

A közelmúltban végrehajtott tőkeemelések lehetővé teszik, hogy a Világbank hozzájáruljon a szegényebb, illetve a migrációs válságban érintett országok megsegítéséhez, a munkahelyteremtéshez, az infrastruktúra-fejlesztéshez, a kis- és középvállalkozások lehetőségeinek bővítéséhez a pénzügyi védőhálók kiépítése révén – mutatott rá Varga Mihály.

Javított IMF-előrejelzés

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a Világbank migrációval kapcsolatos elképzeléseiben ma már érvényre jut a magyar álláspont is, így elsősorban a migrációt kiváltó okokra, a problémák helyben történő megoldására koncentráló fejlesztéspolitikai irány jelenik meg.

Varga Mihály NGM

Varga Mihály: Az IMF számottevően javított Magyarország korábbi előrejelzésén, elismerve ezzel a magyar gazdaságpolitika eredményeit
(Fotó: MTI)

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy az IMF az őszi közgyűlés idejére időzített kiadványában Magyarország esetén számottevően javított a korábbi előrejelzésén, elismerve ezzel a magyar gazdaságpolitika eredményeit. Hozzátette, figyelemre méltó ez abban az összefüggésben, hogy a szervezet a világgazdaság egészére vonatkozó növekedési kilátásokat 0,2 százalékponttal rontotta, de a korábbiaknál ugyancsak visszafogottabb bővülést jelez több európai régióra is.

Emlékezetes, az IMF az elmúlt négy évben évente kétszer megjelenő kiadványában rendre, összesen hat alkalommal módosította felfelé a Magyarországra vonatkozó várakozását, ahogyan a többi nemzetközi szervezet – például az Európai Unió és az OECD – is javította hazánkra nézve a növekedési prognózisát.