Startupok indítását segítik a BME-n

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) programot indít Startup Campus BME Powered by Hiventures néven a Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-vel, valamint az Enterprise Hungary nonprofit szervezettel közösen, hogy az egyetemi hallgatók, kutatók gyakorlati tudást szerezzenek startup vállalkozás alapításához, indításához.

Az erről szóló megállapodást szerdán írták alá az érintettek. A program a BME őszi szemeszterén elindul, a legjobb ötletek a képzés végén projektenként 9 milliós támogatást kaphatnak. Uszkay-Boiskó Sándor, a Miniszterelnöki Kormányiroda pénzügyi szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára az aláírást megelőzően kiemelte, nemzetgazdasági érdek a startupötletek tőkefinanszírozása, az együttműködés lehetővé teszi, hogy a jövő nemzedéke higgyen az innovatív ötletek megvalósításában.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke üdvözölte a kezdeményezést, és hangsúlyozta, az új innovációs ökoszisztémában fontos lesz az egyetemek és a kkv-k célzott támogatása. A BME-program új elemet jelenthet a startup ökoszisztémában, amely a többi egyetem számára is példát mutathat – tette hozzá az NKFIH elnöke.

Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az MFB oda juttat finanszírozást, ahová a piac nem, holott érdemes lenne. A fejlesztési bank nemcsak hitellel, hanem tőkével és garanciával is segíti a vállalkozásokat. Tavaly a kkv-szektor hitelállományának növekedéséből 20 százalékot az MFB-csoport tett ki, az új kockázati tőkepiaci befektetések 92 százalékát a Hiventures adta.

A Hiventures tájékoztatása szerint az őszi szemeszterben induló programban az ingyenes, angol nyelvű képzés során a résztvevők szakmai mentoráláson és képzésen vesznek részt. Az elméleti háttér mellett olyan gyakorlati tudást szerezhetnek, amely segítségével könnyen megalapíthatják saját vállalkozásukat, több éves hazai és nemzetközi startup és vállalkozásfejlesztési tapasztalattal rendelkező szakemberektől tanulhatnak.

A képzés zárásaként egy Demo Day keretében befektetők és vállalati partnerek előtt mutathatják be projektjeiket, ahol a legjobbak akár 9 milliós befektetést is kaphatnak a Hiventures inkubációs befektetési programjában.