Nőtt a háztartások vagyona

 

Jelentősen, 49 935 milliárd forintra nőtt a háztartások pénzügyi vagyona az idei második negyedév végére, ami 1339 milliárd forintos növekedés az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 3954 milliárd a gyarapodás. Regionális összehasonlításban a magyar háztartások kifejezetten jómódúnak számítanak a kötelezettségekkel csökkentett pénzügyi vagyont tekintve.

Számottevően nőtt a háztartások vagyona az idei második negyedév végére. A háztartások kötelezettségeinek szintje 8737 milliárd forintra nőtt 168 milliárd negyedéves növekedéssel, míg az éves változás 183 milliárd forint emelkedés. Így a kettő eredményeként a nettó pénzügyi vagyon 1171 milliárdos negyedéves növekedéssel 41198 milliárd forintra nőtt – részletezte Horváth András, a Takarékbank elemzője. Hozzátette: az idei második negyedév végére 49 935 milliárd forintra nőtt a háztartások pénzügyi vagyona, ami 1339 milliárd forintos növekedés az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 3954 milliárd a gyarapodás.

Az elemző kifejtette: a vagyonnövekedésben tranzakciós alapon jelentős szerepet játszott, hogy a lakosság továbbra is „ész nélkül halmozza fel a készpénzt, brutális mértékben, 297 milliárd forinttal növekedett az állomány negyedév alatt”, ezen felül 278 milliárd forinttal nőtt a látra szóló betétek állománya és 27 milliárddal csökkent a lekötött betéteké. Horváth András közölte: 118 milliárd forintért vásárolt hosszú lejáratú, kilencmilliárdért rövid lejáratú – elsősorban állam – kötvényeket a lakosság a negyedév alatt, úgy látszik az infláció megjelenésével megszűnik az érdeklődés a rövid papírok iránt.

 Átértékelődések, árfolyamnyereségek

Tőzsdei részvényt kiugró mennyiségben, 38 milliárdért vásároltak, míg a befektetési jegyek negyedéves nettó tranzakciója mínusz 32 milliárd forint volt, biztosításokba pedig negyvenmilliárd forintnyi állományt tettünk be. Ezen felül az átértékelődések és árfolyamnyereségek is jelentősen növelték a háztartások vagyonát, a tőzsdei részvények ötmilliárd forintot hoztak a konyhára összességében a negyedév alatt, így a tőkepiaci turbulenciák ellenére sem fordult veszteségbe a lakosság – értékelt az elemző. Hozzátette, a befektetési jegyek hozama kiugró, 66 milliárd forintos volt, a háztartások biztosításainak átértékelődése pedig mínusz húszmilliárd forint volt.

Háztartások pénzügyi vagyona - kördiagram - Takarékbank

Horváth András kiemelte, ezen felül jelentősen növekedett a nem nyilvános cégekben lévő háztartási vagyon értéke (konszolidált saját tőke értéke), 292 milliárd forintos volt a pozitív átértékelődés, a valutákon és devizabetéteken pedig kiugróan jól, 129 milliárdot kerestek a háztartások az elmúlt időszakban látott forintgyengülésnek köszönhetően. A hitelkötelezettségek teljes állománya tranzakciós alapon immár jelentős növekedésbe váltott 128 milliárd forinttal, ezen belül a rövid lejáratú hitelek állománya 18 milliárddal csökkent, míg a hosszú lejáratú, elsősorban ingatlanhitelek állománya dinamikusan, 145 milliárddal nőtt.