Uniós oltalom alá kerülhet a kiváló minőségű balatoni hal

 

A horgászat sikerének fokmérője a kifogott hal mennyisége. Arról, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű hal legyen a Balatonban, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHNP) Zrt. telepítéssel gondoskodik – mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, aki a Duna Televízió Balatoni nyár című műsorának volt szerdán a vendége.

Négy évvel ezelőtt szűnt meg a kereskedelmi célú halászat a Balatonon, azóta csak rekreációs célokat szolgál. Mivel a nyári időszak gyakorlatilag a környék turizmusáról szól, a balatoni halászat a tavaszi és az őszi szezonnal mintegy kitolja, kiszélesíti a helyi lehetőségeket. Tavasszal főleg a pontyhorgászatnak és mellette az egyre inkább divatba jövő „behúzós horgászatnak” lehet fontos szerepe, amely révén külföldiek is szép számmal érkeznek. Ősszel a süllő horgászata az, ami évtizedek óta közkedvelt a tó partján.

Szári Zsolt vezérigazgató szerint több olyan intézkedést is foganatosítottak, amelyek egyértelműen a balatoni horgászturizmus fellendülését szolgálták. Ezek közül az egyik legfontosabb az élőhelyek fejlesztése, de ugyanilyen jelentős lesz a keszthelyi – közel egy hektáros vízfelületű – halásztelep átalakítása, ahol egy horgászturisztikai célú beruházás valósul majd meg. Itt több apartman épül, s így még teljesebb körű kiszolgálást kaphatnak a Balatonra látogató hazai és külföldi sporthorgászok.

„Örök visszatérő téma a vendéglőkben felszolgált balatoni fogasok eredetének a kérdése. Ennek úgy igyekeztünk elejét venni, hogy elkezdődött a balatoni hal, mint oltalom alatt álló földrajzi jelzés bevezetése. A hazai eredetvédelem már elfogadta, most az unió döntésére vár. Bízunk benne, hogy mihamarabb oltalom alá kerülhet a balatoni hal, aminek védettsége a tó és környékének a vízrendszerére fog kiterjedni” – nyilatkozta a BHNP Zrt. vezetője.

A balatoni hal húsa idén is kiváló, minősége fogalom. Egyaránt lehet büszkesége a hazai konyháknak, és a messziről érkezők elismerését is kivívja. Külföldön méltán viszi jó hírét a Balatonnak, Magyarország természeti adottságainak.