Már elérhető az MFB vállalkozási hitelprogramja

 

Kedvező feltételekkel igényelhetnek hitelt a vállalkozások a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hetvenmilliárd forintos keretösszegre bővült MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukcióból.

Az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció célja, hogy olyan kis- és középvállalkozásokat (kkv) juttasson forráshoz, amelyek a piacon jelenleg csak kedvezőtlen feltételekkel vagy egyáltalán nem jutnak hitelhez, jóllehet versenyképességük fokozásához szükségük lenne pénzügyi segítségre. A program keretösszege – a 2017-ben meghirdetett pilot program tapasztalatainak alapján – hetvenmilliárd forintra bővült.

Közvetítői pályázat

Annak érdekében, hogy a refinanszírozási konstrukcióban nyújtott hitel a legközvetlenebb módon juthasson el az igénylőkhöz, az MFB pénzügyi közvetítői pályázatot hirdetett pénzügyi vállalkozások számára. A kiírásra eddig 33 cég jelentkezett, és mintegy 116 milliárd forintnyi forrás lekötésére nyújtottak be kérelmet, vagyis a pénzügyi közvetítők jelentős forrásigényt látnak a megcélzott vállalkozások körében. A program indulásáig 19 pénzügyi vállalkozással kötött szerződést az MFB a forrás közvetítésére. A pályázaton nyertes pénzügyi vállalkozások listája elérhető az MFB weboldalán.

Stockphoto - vállalati hitel - céges kölcsön

A hetvenmilliárd forintos hitelprogramra pályázhat minden (nem agrár) kis- és középvállalkozás
(Shutterstock-illusztráció)

Százmillió forintig igényelhető a hitel

A konstrukció keretében vállalkozásonként minimum egymillió forint, maximum százmillió forint az igényelhető hitelösszeg. A futamidő beruházási hitel – és beruházáshoz kapcsolódó forgóeszközhitel – esetén maximum tíz év, míg önálló forgóeszközhitel esetén maximum hat év.

Beruházási hitelnél a teljes finanszírozás mértéke nem haladhatja meg a nettó bekerülési érték maximum kilencven százalékát általános csekély összegű (deminimis) támogatás esetén, illetve 75 százalékát regionális beruházási támogatás esetén. Önálló forgóeszközhitel kizárólag általános csekély összegű (de minimis) támogatási kategóriában igényelhető, az elvárt saját erő a finanszírozott számlák nettó összegének minimum tíz százaléka.

Bővebben a témáról itt olvashat.