Kopátsy Sándor: Versenyképességi feltétel a fejlett oktatás

 

A fejlett oktatást a versenyképesség és a gazdasági felzárkózás feltételének nevezte Kopátsy Sándor közgazdász a Növekedés.hu-nak adott interjúban, amelyben elutasította az euró bevezetését, és helyesnek nevezte a monetáris politika jelenlegi irányát.

A gazdasági hírportálon kedden megjelent interjúban a közgazdász hangsúlyozta, tudomásul kell venni, hogy a versenyképesség javítása, a gazdasági felzárkózás elképzelhetetlen kiművelt emberfők nélkül. Ezért úgy vélte, hogy a nyugdíjak és a gyermeknevelési támogatások megállapításánál figyelembe kellene venni a gyermeknevelés minőségét is.

Olyan nyugdíjrendszert javasolt, ahol a járadék nagysága a gyermeknevelés értékétől függ. „A mai családpolitika legnagyobb hibája, hogy csak a gyerekszámhoz köti a juttatásokat. Pedig tisztázni kellene azt is, hogy egy gyermek milyen életkörülmények között nő fel, milyen iskolákat végez el, és felnőve mekkora hasznot tud majd hajtani a társadalomnak” – mondta.

A versenyképesség másik alapvető feltételének azt nevezte, hogy csak azonos kultúrájú és fejlettségű országoknak legyen közös valutájuk, ezért az euró bevezetését még távlati célként sem javasolta. A szuverenitás semmit sem ér, ha egy ország nem tudja kordában tartani és szabályozni a saját valutáját – fogalmazott.

Kopátsy Sándor szerint a század közepére nem feltétlen a legnagyobb országok lesznek a leggazdagabbak, hanem a puritán beállítottságúak, vagyis az angolszászok, a németek, a skandinávok, a balti népek, a japánok, az ázsiai „kistigrisek” és a kínaiak – olvasható az interjúban.

Véleménye szerint az egy főre jutó nemzeti jövedelmeket, a várható életkort és az átlagos iskolázottságot kellene összevetni ahhoz, hogy jobb képet kaphassunk arról, mennyire fejlett valójában egy ország.