Nem várható gazdasági irányváltás elemzők szerint

 

Nem várnak gazdasági irányváltást a hazai és a nemzetközi elemzők az új kormánytól. Vagyis, továbbra is a családokat és a hazai vállalkozásokat segítő gazdaságpolitika marad a fókuszban. Az egyik legnagyobb hitelminősítő például úgy fogalmazott legfrissebb elemzésében, hogy a folyamatosság támogatja az erőteljes gazdasági növekedést. Orbán Viktor ugyanakkor megerősítette, mindent megtesznek, hogy a költségvetési hiány alacsony maradjon, az államadósság pedig csökkenjen – hangzott el az M1 Híradójában.

Az M1 Híradójában bemutatott nyíregyházi, 6 főt foglalkoztató kisvállalkozásnak egyre több a munkája. A cégvezető szerint a családi otthonteremtési kedvezmény, a 6 éves adó- és bérmegállapodás vagy például az Építőipari Támogatási Program és az ahhoz kapcsolódó pályázatok elindítása kedvező helyzetet teremtett az ágazati vállalkozások számára. Azt remélik, hogy a kisebb cégeket támogató gazdaságpolitika a következő kormányzati ciklusban is folytatódik.

„Olyan gazdaságpolitikát tartanánk jónak, amellyel csökkennének az adók és a járulékok, ezáltal több embert tudnánk felvenni. Valamint olyan pályázati rendszert szeretnénk, amellyel folyamatosan tudnánk bővülni és pályázni is” –  mondta Lakatos Zoltán építési vállalkozó.

Újabb adócsökkentések jöhetnek

A Híradónak nyilatkozó elemző szerint az elmúlt évek eredményei alapján szinte biztos, hogy nem lesz gazdasági irányváltás, vagyis akár újabb adócsökkentések jöhetnek. Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője szerint a személyi jövedelemadó esetében várható csökkentés, az is elképzelhető, hogy egy számjegyű lesz a kulcs. Hozzátette, a munkáltató által fizetett adóterhet is csökkenthetik.

A gazdaságpolitika folytonosságának elsősorban a kis- és közepes vállalkozások lehetnek a nyertesei, hiszen a kormány kiemelt feladatának tekinti a versenyképességük javítását – mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke.

A gazdasági növekedés ismét 4 százalék körüli lehet

A kisebb cégek egyre nagyobb mértékben veszik ki a részüket a gazdasági növekedésből, ami az idén a hazai és nemzetközi elemzők szerint is újra 4 százalék körül alakulhat. Főként a növekvő beruházásoknak és az emelkedő béreknek köszönhetően.

Az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Fitch Ratings most kiadott elemzésében úgy fogalmaz, a gazdaságpolitika folytonossága támogatja az erőteljes gazdasági növekedést. A hitelminősítő szerint a kormány az uniós tűréshatár alatt tartja majd a büdzsé hiányát, és az államadósság is csökkenő pályán maradhat. Számításaik szerint idén a GDP 70 százalékára apadhat az államadósság.

A miniszterelnök határozottan kiállt a költségvetési hiány alacsonyan tartása és az államadósság további leszorítása mellett. Orbán Viktor úgy fogalmazott, a pénzügyeknek rendben kell lenniük, tehát a költségvetési hiányt le kell szorítani, „az államadósság pedig rossz dolog, maga az ellenség, amelyet vágni, ütni, csökkenteni és nyesegetni kell”.

Elemzők szerint egy esetleges kedvezőtlen nemzetközi gazdasági környezetben nagyobb mozgásteret adhat a gazdaságpolitikának, ha az államháztartási deficit alacsony és az államadósság folyamatosan csökken.