Magyarország rendezi a szakmák Európa-bajnokságát

 

Elsőként Magyarország rendezi meg a kelet-közép-európai régióból a szakmák Európa-bajnokságát – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az esemény ünnepélyes bejelentésén.

Az idei EuroSkills versenyen Európa 28 országát képviselve a legfelkészültebb hatszáz fiatal szakember méri össze tudását hat szakmai csoportban. Magyarország rendezi meg a kelet-közép-európai régióból elsőként a szakmák Európa-bajnokságát.

Varga Mihály elmondta: a verseny megrendezésének lehetősége komoly nemzetközi elismerése annak a munkának, amelyet az elmúlt években a hazai szakképzés rendszerének fejlesztéséért a kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara végzett.

Varga Mihály

Varga Mihály: A verseny igen jó alkalom arra, hogy minél több magyar fiatal figyelmét hívják fel a szakképzésben való részvétel előnyeire
(Fotó: MTI)

Az eddigi, többéves munka során a legfontosabb célunk, hogy korszerű, világszínvonalú képzést és vonzó munkalehetőséget kínáló szakképzési rendszerünk legyen. Mindezekre tekintettel a kormány már 2013-ban döntött arról, hogy támogatja az esemény megvalósítását” – tudatta Varga Mihály. Kifejtette: a EuroSkills verseny igen jó alkalom arra, hogy minél több magyar fiatal figyelmét hívjuk fel a szakmatanulás, a szakember-életpálya és a duális szakképzésben való részvétel előnyeire, illetve minél több vállalatot és vállalkozást vonjunk be a szakképzés fejlesztésébe. Mindemellett a megméretés révén nemzetközi szintű megjelenési lehetőséget is biztosítunk a hazai ipar képviselői számára – tette hozzá.

A tárcavezető kitért arra is, hogy Magyarország versenyképességének erősítéséhez nélkülözhetetlen a jól képzett, piacképes, a gazdaság igényeinek megfelelő szaktudással rendelkező munkavállalók biztosítása. A kormány célja, hogy tovább erősítse a duális képzést, illetve bővítse a vállalati képzési helyek számát.

Varga Mihály leszögezte: „arra törekszünk, hogy a következő években, 2022-ig negyven százalékkal emelkedjen a vállalatoknál meglévő képzési helyek a száma.” A EuroSkills verseny szponzorai között számos világ- és nagyvállalat mellett a hazai vállalatok és vállalkozások is képviseltetik magukat, amely azt mutatja, hogy a magyarországi vállalkozások is elkötelezettek a modern magyar szakképzés megvalósításában – mondta Varga Mihály.