Sikeres a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program

 

Komoly érdeklődés övezte a Felvidéki Gazdaságélénkítő Programot, amelynek köszönhetően, legalább 30 százalékos önerő mellett, akár 15 ezer euró vissza nem térítendő támogatáshoz juthattak a felvidéki gazdálkodók és vállalkozások Szlovákia 18 járásában.

Pályázni eszközbeszerzésre lehetett kapacitásbővítési vagy akár technológiai fejlesztési céllal. A mezőgazdasági, valamint kis- és közepes vállalkozási (kkv) területre bontott felhívásra összesen 1683 pályázat érkezett a közreműködő Széchenyi Programirodához, amelynek kilencven százalékát jóvá is hagyták – tájékoztatott a Széchenyi Programiroda.

Közölték, a jóváhagyott 664 mezőgazdasági projektre több mint 2,63 milliárd, a 857 kkv-s fejlesztési projektekre 2,77 milliárd forint támogatást ítélt meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium által vezetett testület. A pályázatok 56 százaléka kkv-k eszközbeszerzésére, 39 százalékuk mezőgazdasági gépek vásárlására irányult. Maradék öt százalékuk méhészettel, borászattal, ültetvények, üveg- és fóliaházak telepítésével kapcsolatos fejlesztéseket célzott meg.

A legaktívabbak a komáromi járás pályázói voltak. Innen 320 projekt 1,1 milliárd forint értékben kap támogatást. Az igényléseknek és a megítélt támogatásoknak valamivel több mint a fele a komáromi, a dunaszerdahelyi és az érsekújvári járáshoz köthető.

A Széchenyi Programiroda érintett munkatársai eddig mintegy háromezer munkaórát szántak a pályázók tájékoztatására és a pályáztatásra. A társaság közszolgáltatóként a projektmegvalósítás során is ingyenesen segíti majd a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program nyertes pályázóit.