Tízmillióba is kerülhet egy síbaleset

 

Elindult az idei síszezon. A mintegy félmillió hazai síelő elsősorban a környező külföldi síterepeket keresi fel, jellemzően autóval. A veszélyek ellenére csak az utazók fele köt biztosítást, pedig minden századik síelőt baleset ér a pályákon. Ez mintegy százezer síbalesetet és köztük körülbelül tízezer fejsérülést jelent évente.

Szokásos optimizmusukkal vágnak neki évről évre a magyarok a környező országok síterepeinek. Fontos azonban tudni, hogy ezeken a síterepeken csaknem százezer síbalesetet regisztrálnak évente. A balesetek nagy része a síelők között legnépszerűbb Ausztriában történik, ahol egy idényben átlagosan mintegy hatvanezren sérülnek meg (egyébként főként a külföldiek). A balesetekből sajnos minden ezredik baleset halálos, és minden tizedik fejsérülés.

A Biztosítás.hu internetes portál által összegyűjtött adatok szerint ezekből a balesetekből a magyarok is jelentős mértékben kiveszik a részüket. Az arányokat tekintve mintegy ötezer-hatezer honfitársunk szenved síbalesetet évente, de közülük alig néhány ezren rendelkeznek megfelelő biztosítással, pedig a károk könnyen milliósak is lehetnek.

Stockphoto - snowboard - sí - téli sport

Biztosítás nélkül magunknak kell állnunk mentésünk (ebből a helikopteres mentés 1-1,5 millió forint), kórházba szállításunk és ellátásunk, gyógyszerünk (akár 1000 euró/nap) és esetleges műtétünk még ennél is drágább költségeit. Mindezek biztosítás hiányában a pár százezertől akár az 5-10 millió forintig terjedő költségeket jelenthetnek számunkra balesetünktől függően. Autónkat sem tudjuk hazavezetni törött lábbal, és ha valaki másnak okozunk kárt, felelősségünk alapján az is bennünket terhel, vagyis az ő ellátását ugyanúgy fizetnünk kell, mintha mi sérültünk volna meg.

Bővebben a témáról itt  olvashat.