A hőség ellenére zivatarra is lehet számítani

 

A napsütést az ország északi felén fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják, délebbre túlnyomóan derült idő várható. Szombaton a kora esti óráktól az északi határvidéken, északnyugaton helyenként zápor, zivatar előfordulhat, vasárnap elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében számíthatunk elvétve csapadékra. A déli, délnyugati szél szombat este a Dunántúlon északnyugatira fordul és erősödik, majd vasárnap délutánra mérséklődik a légáramlás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 22 fok között várható. Nagyvárosainkban, tópartokon lesz enyhébb a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 29 és 35 fok között várható. A délkeleti vidékeken lesz a legmelegebb.

Kontinensünkön két nagy ciklon örvénylik, közéjük egy úgynevezett köztes anticiklon ékelődik be.

A legmelegebb vidék szárazföldünkön az Ibériai-félsziget délkeleti része, itt 36 és 38 fok közötti maximumot is mérnek. Európa középső tájai felé haladva 30 és 35 fok közötti csúcshőmérséklet az általános. A leghidegebb területekért egészen a Skandináv-félsziget északi széléig kell mennünk, itt néhány mérőállomáson a 10 fokot sem éri el a maximum-hőmérséklet.

A Kárpát-medencét vasárnap estig északnyugatról egy frontrendszer súrolja, így az északi megyékben helyenként zápor, zivatar alakul ki, de délen tovább folytatódik a kánikula.