Autókat rongált meg, fákat döntött ki a vasárnapi vihar

 

Huszonhétszer riasztották Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tűzoltóit a vasárnapi vihar miatt – közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Dudás Szilvia elmondta: Nyíregyházán, Érpatakon, Tiszavasváriban, Kisar és Fehérgyarmat között, valamint Fábiánháza és Mérk között úttestre dőlt fákat távolítottak el. Tiszalökön egy nagy faág döntött ki betonoszlopot, amely ráesett egy személyautóra, Tyukodnál pedig telefonoszlopot tört ketté és telefonvezetéket szakított le egy fa.

A pincékben összegyűlt csapadékvíz szivattyúzásához kérték a tűzoltók segítségét Rakamazon, Bujon, Balsán, Kálmánházán és Újfehértón.

Rakamazon az úttesten átfolyó csapadékvízben akadt el egy autó, Nyíregyházán pedig munkagödörbe szakadt személygépkocsit szabadítottak ki a tűzoltók.

Kidőlt fák, megrongált háztetők Borsodban is

Viharkárok adtak munkát vasárnap Borsod-Abaúj-Zemplén megye jelentős részén a tűzoltóknak, akik mintegy negyven alkalommal vonultak kidőlt fákhoz, leszakított elektromos és távközlési vezetékekhez, megrongált háztetőkhöz, kéményekhez – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az MTI-vel.

A hétfői tájékoztatás szerint a kárfelszámolás több helyen még folyamatban van. A műszaki mentések során főként kidőlt fák és leszakadt faágak eltakarítása, illetve három esetben összegyűlt nagy mennyiségű csapadékvíz eltávolítása adott munkát az egységeknek.

A hivatásos és az önkéntes tűzoltók motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével távolították el a veszélyt jelentő fákat. Voltak olyan káresetek, amikor lakóépületben okozott kárt a vihar. Szomolyán lakosságvédelmi intézkedés vált szükségessé a hirtelen lezúduló csapadék mennyisége miatt. Egyik esetnél sem történt személyi sérülés.

Csincsénél vasúti felsővezeték szakadt le, a tűzoltók száznyolcvan utasnak nyújtottak segítséget, hogy el tudják hagyni a szerelvényt.