Mégsem mondják fel a zuglói parkolási szerződést?

 

Az index.hu keddi információi szerint a zuglói jegyző törvényességi kifogást nyújt be két fideszes javaslatra elfogadott módosító határozathoz, melyek közül az egyik szerint a kerület felmondja a „pazarló parkolási üzemeltetési szerződéseket”, a másik szerint pedig a kerületi lakosok számára június 13-ától ingyenes lesz a parkolás Zuglóban.

Mindkét módosítót Karácsony Gergely polgármester azon előterjesztése előtt nyújtották be, amely szerint Zugló saját kézbe veszi a parkolás üzemeltetését, azaz kiszervezett magáncég helyett a kerület cége intézi majd a fizető parkolás üzemeltetését.

Hétfőn a zuglói testület elfogadta Karácsony Gergely polgármester javaslatát is, hogy a kerület saját kézbe veszi a parkolás üzemeltetését, és a fideszes módosítókat is, miszerint Zugló felmondja a helyi parkolást üzemeltető cégekkel a szerződést, valamint, hogy a kerületi lakosok számára június 13-ától ingyenes lesz a parkolás Zuglóban. A zuglói jegyző törvényességi kifogásával kapcsolatos információt az Indexnek megerősítette az önkormányzat sajtóosztálya.

A hvg.hu közli a jegyző levelét, mely többek között hivatkozik arra, hogy a parkolási szerződések felmondására irányuló határozat pontatlan, nem egyértelmű, a közbeszerzési törvénybe ütközik, illetve meghozatalakor nem vizsgálták a jogi és költségvetési kihatásokat, továbbá több szerződésnél maga az önkormányzat zárta ki a szerződésben a felmondás lehetőségét.

A hvg.hu szerint a jegyző felhívta a figyelmet a várható kártérítési igényekre, továbbá, hogy adott esetben a törvénysértő, nemzeti vagyonban kárt előidéző döntéseket megszavazó képviselőket anyagi felelősség terhelheti a keletkezett kár miatt. A jegyző a szerződések felmondására vonatkozó döntés visszavonását javasolja, véleménye szerint egy felállítandó munkacsoportnak kellene megvizsgálnia, indokolt-e azok felmondása.

A hvg.hu szerint a jegyző mindezekre a problémákra azért nem tudta írásban felhívni a képviselő-testület figyelmét a szavazás előtt, mert a határozati javaslatot a Fidesz helyben, az ülés szünetében írta meg és nyújtotta be. A jegyző ezért szóban jelezte az aggályait. Karácsony Gergely ennek ellenére megszavazta a javaslatot.

Kapcsolódó tartalom