Tartanak az illegális bevándorlóktól Baranyában

 

Több mint 40 illegális migránst tartóztattak fel a rendőrök Baranya megyében – írta a Police.hu.

A szabad ég alatt várakoztak a migránsok hétfő este a magyar–horvát határtól alig tíz kilométerre fekvő Kislippón. A bevándorlókat nem sokkal tíz óra után tartóztatták fel a rendőrök. Összesen 27-en lépték át illegálisan a magyar határt.

Huszonöt kilométerrel arrébb, Kölkednél kora hajnalban egy 16 fős társaság is átjutott. Ők – csakúgy mint az éjszaka feltartóztatott csoport – pakisztániaknak vallották magukat. Mindkét csoport kizárólag férfiakból áll.

Az elmúlt napokban Kölkeden ismét nagyobb a rendőri jelenlét: a migránsok a szerb–magyar–horvát hármashatár közelében újra egyre gyakrabban próbálnak átjutni Magyarországra, a Duna árterében.

Az M1 tudósítója elmondta, a környéken élők szerint a láthatóan több járőr ellenére sem érzik magukat teljesen biztonságban. Tartanak az illegális bevándorlóktól, hiszen nem tudják kiben mi lakozik. Féltik családjukat, unokáikat, gyerekeiket is.

A magyar rendőrök az elmúlt hétvégén hetven olyan külföldi állampolgárt tartóztattak fel, akik illegálisan lépték át a magyar határt. A hatóságok mindenkit, így a legutóbb elfogott határsértőket is visszaküldték a kerítés túloldalára.

Popovics Deján, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1-nek elmondta, a férfiakból álló csoport tagjai sem személyazonosságukat, sem Magyarországon tartózkodásuknak jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért előállították őket. Meghallgatásukat követően a hatályos visszafogadási egyezmény alapján kedden a kora délutáni órákban átadták őket a horvát hatóságoknak – tette hozzá a szóvivő.

Megélénkült a balkáni útvonalon érkezők száma

A balkáni útvonal részben azóta élénkült meg újra, amióta a görög legfelsőbb bíróság döntése alapján a menedékkérőket nem tarthatják a Leszbosz szigetén lévő hotspotokban. Akik április 17-e után érkeznek, azok a legkézenfekvőbb, vagyis a balkáni útvonalat használva továbbutazhatnak a szárazföldre. A táborok körülményei és a menedékkérelmek elbírálási ideje miatt ugyanis egyre több bevándorló tiltakozott.

A hotspotokat eredetileg arra tervezték, hogy ott csak néhány hetet töltsenek a menedékkérők, míg vagy visszatoloncolják őket Törökországba, vagy – miután a kvóták alapján valamelyik ország befogadta őket – tovább jussnak Európába. Jelenleg azonban sem a visszatoloncolás, sem a kvótaalapú elosztás nem működik.

A címlapkép illusztráció.