Kovács: A bevándorláspártiak bosszúhadjáratot vezetnek Magyarország ellen

 

A bevándorláspártiak bosszúhadjáratot vezetnek Magyarország ellen, mert kiállt a migrációs politika ellen – jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az M1-en hétfőn.

Varga Judit igazságügyi minisztert hétfőn Brüsszelben hallgatta meg az általános ügyek tanácsa a Magyarországgal szemben indított 7. cikk szerinti eljárásról.


Kovács Zoltán szerint a nap tanulsága, hogy politikai eszközként használják az európai intézményeket. Olyan bosszúhadjáratot vezetnek egy ország ellen, amelyre egyrészt nincs politikai felhatalmazás, másrészt – mint kiderült – valójában egyáltalán nem tükrözi a tagállamok többségének akaratát, szempontjait.

Kiemelte: egy politikai eljárásból próbálnak jogi eljárást „eszkábálni”. Az alapvető probléma, hogy bár a jogállamiság mindenkinek fontos alapelv, a jogállamiság tartalma, az eljárások, az intézmények közötti viszony nem vethető össze egymással. Például a magyar és a lengyel eljárásbeli, felfogásbeli különbségek nem teszik lehetővé az objektív összehasonlítást.

Az államtitkár szólt arról is: az, hogy újabb feltételekhez kötnék az uniós pénzek elosztását, teljesen kizárja a jogállamiságot. Ez csak a tagállamok döntése, az uniós alapszerződés után következhetne – jegyezte meg.

Kovács Zoltán szerint a „legnagyobb lóláb” a Magyarországgal szembeni eljárásban az anyagi felelősségvállalás, amelyet számon kérnek Magyarországon, valójában arról szól, hogy az elmúlt években beengedett migránsok integrációjának költségeit másokkal akarják megfizettetni. Ez a migrációpárti erők bosszúja azokkal szemben, akik elutasítják ezt a felfogást – tette hozzá.