Ketté kell választani az ellenzéki és a kormánypárti célkitűzéseket

 

Az ellenzéki pártok már a 2022-es országgyűlési választásokra koncentrálnak szakértők szerint.

Budapest, 2019. augusztus 25. Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt sajtótájékoztatót tart az ellenzéki kerületi polgármesterjelöltek társaságában a belvárosi Deák Ferenc téren 2019. augusztus 25-én. MTI/Máthé Zoltán

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az önkormányzati választásokon alkalmas vezetőket kell találni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban. Hangsúlyozta, olyan polgármesterjelöltekre, képviselőkre van szükség, akik nem a kormánnyal akarnak harcolni, hanem mindenkivel együtt tudnak működni a településük és az ott élők érdekében.

Tarlós István főpolgármester szerint kihívója, Karácsony Gergely szándékosan becsapja a közvéleményt, mert olyan kérdésekről beszél, amelyekben a törvények kizárják az önkormányzatok és a főpolgármester cselekvési lehetőségét. Olyan ígéreteket ír alá civil szervezeteknek, amelyekről tudnia kellene, hogy nincs is módja betartani, valamint előre kijelenti, hogy Zugló állapotáról őt kérdezni sem lehet – mondta el Tarlós István.

Hosszú távú stratégiák

Elsődlegesen nem az önkormányzati választásokra, hanem a hosszú távú stratégiákra kell koncentrálni – fogalmazott Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Mint mondta, ezeket ketté kell választani ellenzéki és kormánypárti célkitűzésekre. Szerinte jól látható, hogy az ellenzéki pártok mindegyike már a 2022-es országgyűlési választásokra koncentrál.

Egyetlen célkitűzésük, hogy egy olyan politikai modellt valósítsanak meg, amely 2022-ben alkalmas lesz arra, hogy saját gyengeségeiket elfedve a kormánypártok népszerűségi mutatóival versenyezhessenek – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, a kormánypártok ezzel ellentétben

komoly és felelősségteljes álláspontot képviselnek,

a helyi közösségek ügyvitele mind politikai, mind infrastrukturális, mind pedig fejlesztési kérdésekben október 13-a után is folytatódik. Hozzátette, ez akkor lehet a legeredményesebb és a leghatékonyabb, ha az országos és a helyi politikai vezetés között valamilyen összhang alakul ki a legfontosabb kérdésekben.

Az ellenzék nem helyi ügyekről beszél

Elmondta, az ellenzéki pártok azonban nem erre figyelnek, nem helyi ügyekről beszélnek, hanem országos, hosszú távú célkitűzéseket mellőzve, aktuális ügyeket próbálnak napirenden tartani. A kormánypártok ugyanakkor mindenhol, az adott közösség specifikumára koncentrálva próbálják meg az adott ügyeket kezelni vagy napirenden tartani. Ez nagyon éles küzdelem a felek között – tette hozzá.

Szerinte az mutatja meg egy politikai közösség gyengeségét, ha minél nagyobb tétet próbál meg egy adott választás alkalmával megfogalmazni. Az ellenzéki pártok most pont ezt csinálják, számukra az október 13-ai választás

nem az önkormányzati, hanem az országgyűlési választásról szól.

Sajátos helyzettel állunk szemben abból a szempontból, hogy általában egy választási kampány az ellenzék támadásaiból tevődik össze, a városvezetés pedig érvekkel támasztja alá, hogy egyes intézkedések miért helyesek és miért működnek jól az adott közösség számára – közölte ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője.

Úgy véli, most azonban egy olyan összehasonlítási alap áll fenn, amelyben Zugló polgármestere, Karácsony Gergely áll szemben Tarlós István főpolgármesterrel. A baloldali és a jobboldali sajtót is megvizsgálva elmondható, hogy semmiképp sem tekinthető sikeresnek a zuglói polgármester elmúlt éves tevékenysége – mutatott rá Lomnici.

A korábbi ügyekre is fel kell hívni a figyelmet

Megjegyezte, itt nemcsak Zugló parkolási botrányaira és a bérlakásprogramra kell felhívni a figyelmet, hanem a korábbi ügyekre is, mint például a migránsokkal kapcsolatos kijelentéseire, amelyeket nem tudott sem cáfolni, sem pedig érdemben alátámasztani. És az aktuális, felmerülő problémákat sem tudja kezelni Karácsony Gergely.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg