Kitüntetéseket adott át Magyarország pozsonyi nagykövetségén a magyar államfő

 

Áder János magyar államfő által az államalapítás ünnepe alkalmából odaítélt állami kitüntetéseket vett át három felvidéki magyar és egy szlovák személyiség tevékenységük elismeréseként Magyarország pozsonyi nagykövetségén csütörtökön.

A nagykövetségen rendezett ünnepség keretében kiosztott kitüntetéseket Márvány Miklós ideiglenes ügyvivő adta át.

Ünnepi köszöntőjében az államalapítás ünnepét a három nemzeti ünnep közül a legderűsebbnek nevezte. A több mint ezeréves magyar államiság kapcsán rámutatott: a magyar állam különböző nemzetiségeknek, köztük a szlovákok elődeinek is otthont adott, az államalapító Szent István király pedig olyan integráló személyiség volt, akit a szlovákok is első királyuknak tartanak.


A hagyományosan ebben az időben kiosztásra kerülő állami kitüntetésekről szólva elmondta: azokat a magyarságért végzett munkájuk köszöneteként, illetve a két nép közti kapcsolatok erősítése érdekében végzett munkájuk elismeréseként kapják.

Lanstyák István egyetemi tanár, nyelvész, a Fórum Intézet keretében működő Gramma Nyelvi Iroda vezetője a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült. A laudációban elhangzott: a díjazott iskolateremtő munkát végzett és végez, nemzetközi szintre emelte a szlovákiai szociolingvisztikai kutatásokat.

Lanstyák István az érdemrend átvétele után megköszönve az elismerést hangsúlyozta: munkája csapatmunka, s így az elismerés nem csak neki szól. Csütörtöki József, a komáromi Duna-Menti Múzeum igazgatója a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

A laudációban hangsúlyozták: vezetése alatt az ország egyik legrégebbi múzeuma a Felvidék egyik legnagyobb magyar múzeumi intézményévé vált. Csütörtöki József megköszönve a kitüntetést azt mondta: az több, mint elismerés, az együvé tartozás szimbóluma is, olyan, ami a további munkára is ösztönöz.

Holocsy Krisztina színművész, a Komáromi Jókai Színház színésze a Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapta meg a nemzeti ünnep alkalmából, a fiatalabb generáció számára is példamutató munkássága elismeréséül. A művésznő hatalmas megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést, kiemelve: a színház csapatjáték, és így az elismerés az egész társulatnak is szól.

Marián Hanták építőmérnök, aki korábban egyebek mellett a Párkányt Esztergommal összekötő Mária Valéria híd újjáépítésének koordinátora volt, a magyar-szlovák közlekedési kapcsolatok fejlesztésében betöltött szerepéért részesült magyar állami kitüntetésben.

Átvéve a Magyar Bronz Érdemkeresztet, azt a munkatársaival közösen végzett munka elismerésének nevezte. Hangsúlyozta: minden új infrastrukturális kapcsolat számos lehetőséget teremt az érintett régiókban, s ezek létrehozásához partnerekre van szükség a határ mindkét oldalán.