Folyamatos a mozgás az ellenzéki oldalon

 

Az ellenzéki oldalon még két nappal a kampány előtt is folyamatos a mozgás. Sermer Ádám, a liberálisok eddigi főpolgármester-jelöltje bejelentette, hogy meggondolta magát, nem indul, hanem Karácsony Gergelyt támogatja. Annak ellenére, hogy a liberálisok nemrég még szó szerint azt mondták, hogy Karácsony Gergely nem megfelelő jelölt. Gyurcsány Ferenc pártja szerint jól alakulnak a dolgok, és a premierre minden összeállt – közölte az M1 Híradója.

Hosszú percekig kellett rendezgetni a molinókat a budakeszi sajtótájékoztatóra, az volt a cél, hogy mind a hét párt láttassa magát. Nemcsak e téren volt nehéz az összerendeződés, a pártok képviselői arról beszéltek, hogy bár teljes az ellenzéki összefogás a budakörnyéki településeken, ehhez másfél év és sok kompromisszum kellett.

Közben kibővült az ellenzéki együttműködés a fővárosban is, a liberálisok eddigi főpolgármester-jelöltje, Sermer Ádám ugyanis bejelentette, hogy visszalép és beáll Karácsony Gergely mögé. Azt mondta, hiába vannak nézeteltérések a pártok között, a főpolgármesteri választással kapcsolatban ugyanúgy gondolkodnak.


A baloldal főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely szerint ezzel a megállapodással az ellenzék tábora teljes körűvé vált. Az MSZP budapesti elnöke, Molnár Zsolt úgy fogalmazott, hogy ez már az „összefogás plusz”.

Az alku része volt az is, hogy a liberális Szabadai Viktor az V. kerületben egy körzetért cserébe visszalép Tüttő Kata javára, így ő lett az összellenzék jelöltje. Bár Szabadai Viktor júliusban még azt mondta az MSZP-s politikusról, hogy ő egy rossz választás, ma már szerinte ez nem számít.

A Jobbik ugyanakkor külön indul az V. kerületben, Losonczy Pált indítják el Tüttő Kata ellen. Az MSZP-s politikus szerint azonban így is megvalósul az ellenzéki összefogás. A baloldal úgy indítja Tüttő Katát a belvárosban, hogy a politikus nem is ott él. Azzal érvelt, hogy az V. kerület nem alkalmas a gyermeknevelésre.

A DK fővárosi képviselője szerint mostanra minden összeállt az ellenzéki térfélen. Gy. Németh Erzsébet úgy fogalmazott, „mint egy kíváló színházi előadásnál, a premierre minden összeállt.” Csakhogy úgy tűnik, épp a DK miatt hiúsult meg az ellenzéki összefogás Kőbányán. Erre viszont már nem akart érdemben reagálni Gy. Németh Erzsébet.

Az LMP ugyanis önállóan indul a X. kerületben – ezt még a párt alpolgármesterségre pályázó képviselője jelentette be. Tóth Balázs döntésüket azzal indokolta, hogy a DK-s Gy. Németh Erzsébet megvétózta a jelöltségét és befeketítették a személyét. Sajtóhírek szerint már a Jobbik is külön indul Kőbányán.

A VII. kerületben, Erzsébetvárosban is több ellenzéki jelölt lesz. Ott a DK-s Niedermüller Péter jelöltsége miatt hullott szét az összefogás.