A határkerítésről vitatkoznak a pártok

 

A magyar szocialisták megígérhették az európai szocialistáknak a határkerítés lebontását – erről is beszélt Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MSZP-s EP-képviselő, Ujhelyi István hétfői, soproni kampányrendezvénye kapcsán. A Fidesz úgy tudja, Frans Timmermans, az európai baloldal EP-csúcsjelöltje hamarosan újra Magyarországra érkezik, az „itteni bevándorláspárti szövetségeseihez” – hangzott el az M1 Híradójában.

„A migrációt kizárólag egy szolidáris menekültügyi rendszer képes megoldani” – jelentette ki a keddi, németországi televíziós vitában Frans Timmermans, amelyben Manfred Webberrel, az Európai Néppárt EP-csúcsjelöltjével ütköztette nézeteit.

A szocialisták csúcsjelöltjének jóslata szerint, ha ez nem valósul meg, akkor a schengeni övezetben ismét leereszkednek a határsorompók. Frans Timmermans külön kiemelte Lengyelországot és Magyarországot, vagyis azokat az országokat, amelyek elutasítják a kötelező betelepítési kvótákat, azaz a migránsok tagállamok közötti elosztását.

A Fidesz szerint a bevándorláspártiak csúcsjelöltje, Frans Timmermans a szolidaritás címszava alatt továbbra is a migránsok betelepítésére készül, a magyar baloldal pedig hű szövetségese a bevándorláspárti politikusnak.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta, Timmermans a mostani vitában is támadta a bevándorlást elutasító Magyarországot. A hírekből azt is tudhatjuk, hogy Timmermans nemsokára Magyarországra utazik az itthoni bevándorláspárti szövetségeseihez, többek között ahhoz az MSZP-hez, amelynek egyik képviselője pont a napokban tett nyilvános ígéretet az európai szocialistáknak a határkerítés elbontására.

Az MSZP európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István hétfői sajtótájékoztatóján kerítésmentes Európát ígért. Mint mondta, a szocialisták jelentik az egyetlen garanciát arra, hogy Európában ne legyen újra vasfüggöny.

A Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője, Gréczy Zsolt szerdán Frans Timmermans nyilatkozata kapcsán arról beszélt, hogy szerinte egyelőre felesleges kvótákról vagy betelepítésről beszélni, mert az Európai Unió és a Törökország közötti megállapodás megállította az illegális migrációt. Úgy fogalmazott: egy következő Európai Parlament fogja eldönteni, milyen döntéseket tűz napirendre.

Korábban a DK és az MSZP képviselői is a határkerítés lebontása és a kötelező betelepítése kvóták mellett érveltek. A szocialisták már a kerítést felépítését sem támogatták. Miután a kerítés felépült, többen kijelentették, hogy mihamarabb le kellene bontani, például az MSZP-s Botka László.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt hangoztatta, hogy szerinte Magyarország jól jár a bevándorlókkal. Niedermüller Péter, a párt EP-képviselője pedig megszavazta az uniós kvótákat.