Folytatódik a csatározás az ellenzéki pártok között

 

Folytatódik a csatározás az ellenzéki pártok között a bejutó helyekért az EP-be. Többen bírálják az LMP hirdetését, amelyik egy közvélemény-kutatás adatai szerint azt sugallja, hogy megugorja az 5 százalékot, a Momentum és a Párbeszéd viszont nem. Múlt héten a szocialisa Ujhelyi István kijelentette, az LMP-re kár szavazni, mert biztosan nem szerez EP-mandátumot – hangzott el az M1 Híradójában.

„Támogassa a zöldeket” – olvasható azon a hirdetésen, amivel az LMP kampányol az európai parlamenti választásokra Facebook-oldalán. A szlogen alatt egy ábra is látható, amely szerint az LMP 6 százalékkal juthat be az Európai Parlamentbe, szemben a 3 százalékos támogatottságú Momentummal és az egyszázalékos Párbeszéddel.

Az LMP országgyűlési képviselője, Csárdi Antal azt mondta, ha az ember pontos számokat szeretne látni, akkor a Medián közvélemény-kutató cég tökéletes kiindulási alap, ezért ezt a statisztikát osztották meg. A politikus arra már nem tért ki, hogy ez volt az egyetlen olyan felmérés, amely a bejutási küszöb fölé mérte őket. Ráadásul a Párbeszéd egyszázalékos támogatottságának feltüntetése megtévesztő, mivel a párt közös listán indul az MSZP-vel.

Jávor Benedek, az MSZP–Párbeszéd EP-képviselőjelöltje szerint is aggályos az LMP internetes kampánya. Azt is mondta, hogy nem akarnak más pártok ügyeivel foglalkozni. A másik EP-képviselőjelölt, Szanyi Tibor egyenesen megkérdőjelezi, hogy az LMP még zöldpártnak számít-e. 

Múlt héten az MSZP-s Ujhelyi István a bejutó helyek kapcsán azt hangoztatta, az EP-választáson nem érdemes azokra a pártokra szavazni, amelyek nem érik el az öt százalékot. Szerinte az LMP is ilyen lesz.

Az LMP viszont továbbra is két hellyel számol Brüsszelben. Csárdi Antal szerint a hitelesség lesz a mérvadó a választáson. Erről a Závecz Research felmérése ellenére beszélt, amely azt mutatja, hogy az LMP-s Vágó Gábor a legnépszerűtlenebb a listavezetők között.

Az Európai Parlament legfrissebb mandátumbecslése szerint a 21 mandátumból a Fidesz 13-at, a Jobbik és az MSZP–Párbeszéd 3-3 képviselői helyet szerezne, a DK és a Momentum is 1-1 mandátumhoz jutna. Az LMP ugyanakkor egy képviselőt sem tudna az Európai Parlamentbe küldeni.