Mélyponton az ellenzék, folyamatosan erősödik a Fidesz

 

Több pártnak is változott a támogatottsága az európai parlamenti választás kampányának kezdeti időszakában – derül ki a Medián és a ZRI Závecz Research Intézet felméréséből.

Két hónap alatt jelentősen, 30-ról 24 százalékra csökkent azok aránya, akik egyik pártot sem támogatják – derül ki a Medián legfrissebb, március végén és április elején készített felméréséből, amelyet az e heti HVG ismertet. E szerint a választani tudók arányának növekedésével egy időben a Fidesz támogatottsága a teljes szavazókorú népességben (az év eleji megingás után) ismét 41 százalékra nőtt.

Kiemelkedő a Momentum eredménye, amely a januári kettőről 4 százalékra erősödött,

a 2014-es választások óta pedig először fordul elő, hogy az MSZP támogatottsága beérte a Jobbikét,

és a májusi EP-választáson akár meg is előzhetik a középre igyekvő radikális pártot.

Az atv.hu a ZRI Závecz Research Intézetet idézve azt írja: ha nem is jelentősen, de több pártnak is változott a támogatottsága az európai parlamenti választás kampányának kezdeti időszakában. A Fidesznek november óta kis lépésekben csökkent a tábora, 36-ról 31 százalékra, ez a folyamat megállt és megfordult, jelenleg a lakosság 33 százaléka áll mögöttük.

A Jobbik szerintük is enyhe lejtmenetben van, a januári 11 százalékról mostanáig 8 százalékra szűkült a támogatók aránya. Mivel bő fél éves stagnálás után az MSZP táborának mérete ebben a hónapban egy hajszállal, 7-ről 8 százalékra emelkedett, a Jobbik és a szocialisták most azonos erővel vannak jelen a politikai mezőnyben.

A DK-nak is fél esztendőn át változatlan nagyságú – 5 százalékos – szavazótábora volt, áprilisban kis mértékben, 6 százalékra bővült. A Momentum támogatottsága az idei évben mintahibán belül, 3 és 4 százalék között hullámzott, áprilisban az előbbi értéket mutatja. Az LMP tábora nem módosult, továbbra is 3 százalékos. A Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékon, a Mi Hazánk Mozgalom és a Párbeszéd 1-1 százalékon áll. A pártnélküliek aránya némileg csökkent, 36-ról 34 százalékra.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 53 százalékos, az MSZP-nek és a Jobbiknak e csoportban is azonos, 12-12 százalékos a tábora.

Az aktív szavazók 9 százaléka voksolna a DK-ra, 4-4 százaléka támogatja a Momentumot és az LMP-t. A Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt az elkötelezett szavazói körben 2 százalékos, a Párbeszéd 1 százalékos a ZRI Závecz Research Intézet április első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatása szerint.