Rogán Antal: Kudarcot kudarcra halmozott az európai vezetés

 

A miniszter szerint addig éri meg a Fidesznek a Néppártban harcolnia, míg van esély arra, hogy a bevándorlás megállítása mellett álljanak ki. Rogán Antal hangsúlyozta, a Fidesz álláspontja az elmúlt öt évben változatlan: a bevándorlást meg kell állítani, a keresztény kultúrát meg kell védeni.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, az Európai Bizottság néppárti elnökjelöltje a héten megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten. A frakcióvezető békülni jött a magyar fővárosba, majd amikor visszament Németországba, már újra összevonta a szemöldökét – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Bár Weber jelenleg az EPP frakcióvezetője, célja, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, ezért sokfelé és sokféle embernek „udvarol” Európában – jelentette ki Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a közrádióban.

Budapest, 2019. március 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Az EPP-ben sokan úgy kalkulálnak, hogy a bevándorláspárti baloldal szavazatai nélkül Manfred Weber nem lehet az Európai Bizottság elnöke. „Ezért azt érezzük, hogy azok a mondatok és álláspontok, amelyek elhangoznak, nem feltétlenül az eredeti néppárti véleményt tükrözik” – fogalmazott Rogán.

Véleménye szerint a Néppárt jelentős része nem vall olyan bevándorláspárti nézeteket, mint az EPP néhány pártja, és egyébként az európai baloldal, a zöldek és a liberálisok együttesen.

Érdemes a Néppárton belül harcolni

A Fidesz számára addig éri meg a Néppártban maradni, amíg azt gondolják, hogy a Néppárt nem áll át teljesen a bevándorláspártiak oldalára. Amíg van esély arra, hogy az EPP segítségével olyan európai vezetőket válasszunk, akik képesek arra, hogy a bevándorlás megállítása mellett érveljenek, hogy a határokat megvédjék, addig a Fidesznek a Néppárton belül kell harcolnia Európa megújításáért.

„A mi célunk végső soron Európa megújítása, hiszen az elmúlt öt évben az európai vezetés Jean-Claude Juncker vezetésével gyakorlatilag kudarcot kudarcra halmozott” – fogalmazott Rogán Antal. A két legnagyobb kudarcnak az Egyesült Királyság kilépését illetve az illegális bevándorlók tömeges Európába való beengedését nevezte a miniszter.

A Fidesz álláspontja öt éve változatlan mind a bevándorlás, mind a keresztény kultúra megvédésének kérdésében, és bizonyos értelemben még Juncker megítélésében is. Emlékeztetett: a magyar kormány nem támogatta Juncker bizottsági elnökké való megválasztását.

A politikai álláspont változatlan

A brüsszeli bürokratákat sértő plakátokat leragasztották, Orbán Viktor pedig bocsánatot kért a „hasznos idióták” kifejezésért a harcos stílusért. Meddig hajlandó elmenni a magyar kormány azért, hogy ezt a bizonyos lehetőséget még megadja a Néppártnak? – hangzott el a kérdés a közrádióban.

Rogán Antal erre reagálva elmondta: a brüsszeli bürokratákról szóló plakátok egy tájékoztatási kampány részei voltak, ami véget ért. Az eredeti tervek szerint a plakátkampány március 15-ével zárult, azokat lecserélik. A kormány a következő hetekben a családvédelmi akciótervre fog koncentrálni, azzal kapcsolatos hirdetéseket fog megjelentetni és a kommunikációjában is erre fogja a hangsúlyt fektetni – magyarázta a miniszter.

Hozzátette: a miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy politikai álláspontja változatlan. Mint mondta, azért mondták el azt is, hogy milyen titkos tervek lapulnak a brüsszeli fiókokban, mert attól tartanak, hogy ezeket az európai parlamenti (EP-) választások után elő fogják venni és meg akarják majd valósítani azokat.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nyilatkozik az Európai Néppárt csúcstalálkozója közben Brüsszelben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nyilatkozik az Európai Néppárt csúcstalálkozója közben Brüsszelben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Brüsszelben még mindig téma a CEU

Meglepő, hogy Brüsszelt jobban izgatja egy amerikai egyetem – a CEU – ügye, mint magát az amerikai külügyminisztert, Mike Pompeot – mondta Rogán. Véleménye szerint az amerikai kormány meggyőződhetett róla, hogy a Soros-egyetem működését Budapesten nem gátolja semmi, a magyar törvények szerint működhet, a magyar törvények szerinti diplomát kibocsáthat. Ez a helyzet nem fog érdemben megváltozni – tette hozzá.

Úgy tűnik, hogy Brüsszelben sokaknak Soros György egyeteme és érdeke fontosabb, mint az amerikai kormányzatnak – magyarázta a miniszter. Kifejtette: amennyiben valakinek van olyan javaslata, amihez a magyar törvényeket nem kell módosítani és abba bekapcsolódnak más kormányok, akkor azokat szívesen tanulmányozza a kormány.

Támadták a Fideszt

Az Európai Néppártban nemrég fellángolt a vita, sokan a Fidesz kizárását kezdeményezték, és voltak olyanok, akik ezt a kezdeményezést nem támogatták. Egészen nyíltan a szlovén jobboldali párt jelentette ki, hogy ha a Fideszt kizárják, akkor ők is mennek a Néppártból.

Rogán erre reagálva elmondta, a magyar kormánynak továbbra is a magyar emberek véleménye a legfontosabb. Mint mondta, sok megkeresést kaptak arra vonatkozóan, hogy hagyják el a Néppártot, azonban a Fidesz álláspontja az, hogy amíg az EPP-n belül tudnak küzdeni azért, hogy Európának olyan vezetői legyenek, akik hajlandó szembeszállni a bevándorlók tömegeivel és hajlandók megvédeni a határokat, addig a Néppártban maradnak.

Hozzátette: amint a Néppártban jelen lévő pártok java átáll a bevándorláspártiak térfelére, ez a helyzet megváltozhat.