Rendkívüli nemzetbiztonsági ülés lesz szerdán

 

Rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hívott össze szerdára Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a Gruevszki-botránnyal kapcsolatban a Belügyminisztérium és a bevándorlás hivatal törvényi kötelezettségüket megszegték, a nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett bizottsági tagokat félrevezették.

Azt írta: magyarázatot vár, ki a felelős azért, hogy az „elmúlt 28 évben példátlan módon így hazudjanak és átverjék testületileg az Országgyűlés legfontosabb szakbizottságát”.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

A Magyar Idők kedden internetes oldalán írta meg, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültstátuszt.

A lap megkeresésére a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem erősítette meg az információt. Arra hivatkoztak, hogy a hatályos törvények szerint erről csak az érintettnek és az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adhatnak tájékoztatást – olvasható a Magyar Idők weboldalán.

Reagált a Belügyminisztérium

A Belügyminisztérium kedd este az MTI-hez eljuttatott közleményében „ellentmondást nem tűrően leszögezi”: a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója az adott helyzetnek mindenben megfelelő, hiteles jogi tájékoztatást adott Nikola Gruevszki menekültkérelméről.

A BM a jobbikos politikus kijelentésére reagálva azt írta: a “tárca méltatlannak tart és kategorikusan visszautasít minden olyan politikai támadást, amely a munkájukat a hivatali esküjüknek megfelelően végző kormánytisztviselők ellen irányul”.

Egyúttal emlékeztettek: a magyar hatóságok a menedékjogi törvény rendelkezéseinek betartásáért nem adhatnak tájékoztatást egyetlen menekültügyi eljárásról sem a nyilvánosságnak, és – az ENSZ menekültügyi főbiztosának kivételével – más hatóságnak sem. A döntésről egyedül a kérelmezőt tájékoztatják – írták.