Nem változtat bevándorláspolitikáján a kormány

 

Semmilyen európai parlamenti diktátum és vádirat nem tudja a magyar kormányt arra késztetni, hogy bevándorláspolitikáján változtasson – jelentette ki Gulyás Gergely szerdán az Országgyűlésben a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitájában.

A javaslatot országgyűlési képviselőként – más kormánypárti honatyákkal közösen – jegyző Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a Sargentini-jelentés a migránsok, a menedékkérők és a menekültek alapvető jogairól szól. Egy bevándorláspárti jelentésről van szó, amelynek az a kizárólagos célja, hogy a magyar kormány bevándorlással szemben tanúsított ellenállását megtörje, a magyar kormányt elítélje azért, mert védi Európa határait – mondta.

Minden országnak joga van ahhoz, hogy szabadon állást foglaljon a bevándorlás kérdésében

Gulyás Gergely rögzítette: a lisszaboni szerződés szerint minden tagállamnak joga van ahhoz, hogy a bevándorlás kérdésében szabadon állást foglaljon. Aki ezt a jelentést megszavazta – köztük magyar képviselők is –, ezt a jogát Magyarországnak elvitatja – mutatott rá.

Kizártnak minősítette, hogy az EU 28 tagállama közös álláspontra jusson a bevándorlás ügyében.

Magyarországtól nem vehetik el a döntés jogát 

A kormány támogatja, hogy az Országgyűlés egy nagyon erős üzenetet küldjön a Sargentini-jelentés elfogadóinak arról, hogy Magyarországtól nem vehetik el a döntés jogát az életünket leginkább meghatározó kérdésekben – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló határozati javaslat vitájában szerdán a parlamentben.

Dömötör Csaba a Sargentini-jelentést „gyatra minőségű ideológiai vádiratnak” nevezte, amely valójában a „legdurvább támadás Magyarország önrendelkezése ellen”, mert azt vitatja, hogy alapvető kérdésekben, mindenek előtt a bevándorlás ügyében, magunk hozzunk döntéseket.

Kijelentette: azok az ellenzéki képviselők, akik az országot támadják, „nyugodtan megmondhatják külföldi szövetségeiknek”, hogy a kormány készen áll a politikai küzdelemre, nem fog engedni a zsarolásnak.