Gyurcsány szerint Orbán fenn akarja tartani a krízis látszatát

 

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem érdekelt abban, hogy hatékony megoldás szülessen a menekültkérdésben, mert a magyar kormányfő fenn akarja tartani "legalább a krízisnek a látszatát".

Gyurcsány Ferenc az Alkotmány utca és Kossuth tér sarkára „Ellenállás” elnevezéssel meghirdetett tüntetéssorozat szerdai napján azt mondta, hogy korábban volt menekültválság, de ma már nincsen. 2015-ben másfél millió ember érkezett Európába, amire sem Magyarország, sem a kontinens nem volt felkészülve. Idén azonban várhatóan mintegy 45 ezer ember fog érkezni, ami kevesebb, mint a 2015 előtti években – hangsúlyozta a politikus.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a párt Utcára, európai magyarok! címmel meghirdetett kormányellenes demonstrációján a belvárosi Kossuth Lajos tér és Alkotmány utca sarkánál 2018. szeptember 18-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A magyar kormányfő azonban folyamatosan migránsveszélyről beszél, és „hazug propagandával” kerítésbontókra és kerítésépítőkre bontja Európát – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A pártelnök azt mondta, hogy Magyarországon a kerítés a biztonság szimbólumává vált, ő pedig nem ismer olyan politikai tényezőt, aki le szeretné bontani. Orbán Viktor arról az európai határőrségről is hazudik, amelynek felállítását korábban ő kérte – folytatta beszédét. Az európai határőrség a kontinens külső határait védené és mindenütt alá lenne rendelve a nemzeti határőrségeknek, „senki nem akarja elvenni a kulcsot” – érvelt.

Gyurcsány Ferenc végül azt mondta, hogy akiknek veszélyben van az élete, azoknak segíteni kell. A jobb élet reményében érkező, hazájukban nem fenyegetett bevándorlókról azonban minden állam eldöntheti, hogy be akarja-e fogadni őket – tette hozzá. A demonstrációra néhány száz ember gyűlt össze a helyszínen.