Az LMP morális kötelezettségnek tartja az állambiztonsági múlt feltárását

 

Az ellenzéki párt szerint morális kötelezettség a szembenézés az állambiztonsági múlttal, ezért tablón állítaná ki azokat az országgyűlési képviselőket, akik leszavazzák az aktanyilvánosságot célzó, csütörtökön tizennyolcadik alkalommal benyújtott javaslatukat.

Keresztes László Lóránt, az ellenzéki párt társelnöke a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az ügynökakták nyilvánossá tételének elmaradásában mindenki cinkos, akinek kormánytöbbség birtokában lehetősége lett volna megoldani a feladatot. Kijelentette: a Fidesz-KDNP az LMP erről szóló javaslatát már tizenhétszer leszavazta, amivel nyilvánvalóvá tette, hogy már minden értéket megtagadott, amely mentén politizálni kezdett.

A politikus kérdésre válaszolva, a migráció kérdésének az EP-választási kampány középpontba állításáról elmondta: a témát a kormánypártok eddig hatalomtechnikai eszközként használták, a cél azonban az lenne, hogy érdemi viták folyjanak az egyébként óriási krízisről. Hozzátette: egyelőre az európai politikai elit sem akart szembenézni a problémával. Kifejtette: ökopolitikai alapról kezelnék a kérdést, fókuszba helyezve a klímaváltozás, a vízhiány, a mezőgazdasági termelés beszűkülésének vagy a geopolitikai érdekek által kreált háborúknak a kérdését.

Természetes lenne egy Jobbik-LMP szövetség

Az EP-választás mögött kevésbé merül fel az együttműködés kérdése – mondta –, az önkormányzati választás azonban olyan lehetőséget teremt, amelyen valódi alternatívát nyújthatnak a 21. századi pártok a kormánypártokkal és a – megfogalmazása szerint – szintén a nemzeti együttműködés rendszerének részét képező MSZP-vel és DK-val szemben. A Jobbik és az LMP eddig is természetes szövetségesek voltak a vidéki önkormányzatokban – fogalmazott, és lehetőséget látott közös jelöltek állítására egy vidéki választáson. Sok átfedés van a két párt gondolkodásában – mondta.

Arra a kérdésre, hogy miután Szél Bernadett lemondott társelnököt az együttműködésért marasztalták el, neki van-e felhatalmazása arra, hogy most felvesse az együttműködést más pártokkal, Keresztes László Lóránt azt felelte: kérdések felvetésére és politikai döntések előkészítésére joga van. „Szándékot megfogalmazni egy lehetséges együttműködésre és együttműködni egy kongresszusi határozattal szemben nem ugyanaz” – tette hozzá.

Élesen bírálta SRB korábbi pártját

A Sallai R. Benedek korábbi LMP-s képviselő és elnökségi titkár által a belső nyilvánosságnak írt, ám kiszivárgott, a pártot élesen bíráló levelét a társelnök nem kommentálta. Annyit mondott: Sallai R. Benedeket is minősíti, hogyan ír arról a közösségről, amely őt országgyűlési képviselővé emelte. Véleményszabadság van, belső fórumokon mindenki bírálhat – mondta, kijelentette ugyanakkor, hogy meg akarják teremteni belső kommunikációs felületeik biztonságát.

A tisztújításról annyit közölt: kongresszust hatvan napon belül kell összehívni, frakcióvezetőt pedig várhatóan szeptember 15-éig választanak.