Egyelőre az Éjjeli Őrségre is vonatkozik a különadó

 

Már működik a szervezet honlapja, amely a bevándorlás támogatását tűzte ki zászlajára. A múlt héten jelentette be a Soros György által is támogatott Migration Aid nevű szervezet, hogy politikai pártot alapít, mert így anélkül tudják folytatni migránssegítő tevékenységüket, hogy különadót fizetnének.

Az Éjjeli Őrség weblapján jelenleg a sejtelmes képek és címek mellett a leírásból kiderül, hogy egy politikai szerveződésről van szó. A mozgalmat a Soros György alapítványai által is támogatott Migration Aid néhány tagja alapította.

Múlt héten jelentette be a Migration Aid, hogy nincs más választásuk, mint hogy pártot alapítsanak, mert – mint írták – továbbra is támogatni szeretnék a migrációt, a bevándorlási különadót azonban nem akarják megfizetni.

A kormány egy hónapja arról döntött, hogy a migrációt támogató tevékenységek után bevándorlási különadót vet ki, a beszedett pénzt pedig az ország védelmére fordítja. A módosítás szerint migrációt támogató tevékenységnek minősül például a hálózatépítés vagy az illegális bevándorlás ösztönzése érdekében végzett médiakampány. A szabályozás pártokra vagy pártalapítványokra nem vonatkozik.

Az M1-nek nyilatkozó alkotmányjogász szerint viszont az Éjjeli Őrségnek még a legjobb esetben is legalább hatvan napba telik majd, hogy bejegyeztessék a pártot. Addig viszont az augusztus 25-én hatályba lépő bevándorlási különadó rájuk is vonatkozik.

Az adóhivatal felkészült

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője a Magyar Időknek adott interjúban arról beszélt: felkészültek, hogy betartassák a jogszabályokban foglaltakat. A bevándorlást támogató vagy azt finanszírozó szervezeteknek szeptember 15-ig kell eladni az első bevallásokat.

Az Éjjeli Őrség egyébként nem is titkolja, hogy a bevándorlás támogatására jött létre szervezetük. Honlapjukon külön pontban foglalkoznak a migráció szerintük pozitív hatásaival. Mint írják: a bevándorlás megoldás lehet a népességfogyásra, a munkaerőhiányra és a gazdaságra is jó hatással lenne.

Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint ez akár minősülhet a migrációt pozitív színben feltüntető propagandatevékenységnek is, ahogy az a jogszabályban is szerepel. Ezt a hatóságok a párttá alakulásig kötelesek lesznek kivizsgálni – fogalmazott a szakember.

Táblázatot készítettek a bevándorlókról

Az Éjjeli Őrséget alapító Migration Aid tagjairól egyébként márciusban látott napvilágot egy olyan hangfelvétel, amelyben arról volt szó, hogy a szervezet adatokat gyűjtött a magyar határhoz érkező migránsokról. A hanganyagon elismerik, hogy táblázatuk van a bevándorlókról.

A felvételen az a Siewert András is hallható, aki az Éjjeli Őrség egyik alapítója. Ő a hanganyagon arról is beszél, hogy aktív és kiterjedt hálózatuk van külföldön, Németországban például közvetlenül a katonai attaséval tartják a kapcsolatot. A szervezet emellett egy ideig Budapesten, az Arany János utca 32. szám alatt működtetett adománygyűjtő pontot, vagyis abban az ingatlanban, ahol a Soros Alapítvány egyik központja is található.