Részt kérnek az állami támogatásból a Jobbikból kilépettek

 

A Jobbik a mandátumukat követeli vissza a pártból kilépett személyektől, ők pedig a Jobbik állami támogatásának rájuk eső részét kérik. A pártban az után alakult ki vita, hogy kiderült: szakad a Jobbik. A pártból kiábrándult tagok hétvégén, Ásotthalmon megtartották a Mi Hazánk Mozgalom zászlóbontó ülését, ahol bejelentették: új pártként folytatják tevékenységüket.

A politikai űrt töltené be a Mi Hazánk Mozgalom – véli az alapító Toroczkai László. A Jobbik volt alelnöke szerint a hétvégén megalapított mozgalom hamarosan párttá alakul, terveik szerint már a jövő évi európai parlamenti és az önkormányzati választáson is indulnak. Toroczkai László elmondta: a lehetséges párttagok már meg is vannak.

A Mi Hazánk Mozgalomhoz volt jobbikosok, köztük Dúró Dóra és férje, Novák Előd is csatlakozott. Ők arról beszéltek: bűn volt elvenni a Jobbik identitását.

A csalódott jobbikosok szerint ugyanis Vona Gábor azzal, hogy 2013-ban elindította a néppártosodást, feladta a Jobbik elveit, ezzel lényegében tönkretette a pártot. Vona Gábor akkor azzal érvelt: a választások őt fogják igazolni. Végül nem így lett: április 8-án a 2014-es eredményüknél is kisebb támogatást értek el. Vona Gábor még aznap éjszaka lemondott.

Toroczkai László szerint a Mi Hazánk Mozgalom pártként éppen abban fog különbözni a Jobbiktól, hogy az elvek feladását senkire sem fogják ráerőltetni.

A Jobbik közben jelezte: felszólítják a pártból kilépő tagokat, hogy adják vissza a mandátumukat akár a 2014-es önkormányzati, akár a 2018-as országgyűlési választáson szerezték azt.

Az ásotthalmi polgármester erre válaszul azt közölte: a mandátumát senkinek nem szabad visszaadni. Sőt jelezte, ő is kér valamit a Jobbiktól, mégpedig azt, hogy a párt ossza meg állami támogatását a Mi Hazánk Mozgalommal.

Fizetnek, de miből?

Mindenki pénzét, aki csak az ÁSZ-bírságra adakozott a Jobbiknak, visszafizeti a párt – ezt állította néhány napja a Jobbik alelnöke az ATV-ben, miután beismerte: az emberektől összegyűjtött, több mint százmillió forintot nem a párt megmentésére, hanem a kampányra költötték. Gyöngyösi Márton azt mondta: azért merték elkölteni a pénzt, mert azt hitték, hogy győznek.

Az Állami Számvevőszéknek egyébként az óta sem fizették meg a több mint 660 millió forintos bírságot, amit azért szabtak ki, mert plakátkampányuk körül tiltott pártfinanszírozást állapított meg a hatóság. A pártkassza pedig teljesen üres, így Gyöngyösi Márton szerint nem is tudják kifizetni a bírságot.

Hétfőn a Jobbik országgyűlési képviselője már arról beszélt az újságíróknak: az kapja vissza a pénzt, aki igényli. Ander Balázs elismerte: van némi igazság abban, hogy nem volt helyes a pártnak másra költeni a pénzt, de azt ő sem tudta megmondani, hogy hogyan fog zajlani a visszafizetés.

Az M1 szerette volna megtudni, hogy ha üres a pártkassza, miből fizetik vissza az embereknek a százmilliós összeget, azonban erre a kérdésre sem tudott válaszolni a jobbikos politikus, ahogyan a Jobbik sajtóosztálya sem. A 19 óra 30 perckor kezdődő Híradó adásáig nem válaszoltak arra sem, hogy készült-e nyilvántartás arról, kik és mekkora összeggel adakoztak a párt megmaradásáért. E nélkül ugyanis nehéz eldönteni, hogy kinek, mi alapján jár vissza a támogatás.