Komoly kihívások várnak az MSZP új vezetőségére

 

Számos kihívás vár a párt új vezetőségére – mondta Galló Béla politológus, és hozzátette, a szellemi háttérudvar és az anyagiak hiánya jelentősen nehezíti majd a munkát.

Nemcsak elnököt, hanem vezető testületet is választott a kongresszus – jelentett ki a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Tóth Bertalan. Az MSZP frissen megválasztott elnöke úgy fogalmazott, összejött egy működőképes csapat, amellyel meg lehet oldani a kongresszus által megfogalmazott célt, azaz a felemelkedés útjára lépést.

Tóth Bertalan megválasztott elnök, Kunhalmi Ágnes megválasztott választmányi elnök és Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő (b-j) a Magyar Szocialista Párt (MSZP) kongresszusán Budapesten, 2018. június 17-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Demokratikus sokszínűség

A pártelnök szerint pozitív, hogy jelenleg sokszínű a párt, mint mondta, az MSZP nem Fidesz, hogy az elnök döntsön minden kérdésben. „Nálunk nem diktatúra, hanem demokrácia van” – mondta.

Úgy vélte, a pártelnöki harc szorossága sem megosztottságot tükröz, hanem egy üzenetet, hogy össze kell fogni, együtt kell működni. Hozzátette, a kongresszus által elfogadott dokumentum is rögzíti ennek irányelveit, amelynek egyik legfontosabb eleme az, hogy a szociáldemokrata értékeknek újra meg kell jelenniük a párt belső világában is, nemcsak a szavakban.

Tóth Bertalan elmondta, teljesen új működési modellt szeretne létrehozni. A fő cél megerősíteni a helyi szervezeteket, hogy azok kellő anyagi és személyi forrással rendelkezzenek. A cél segíteni a helyi szervezeteknek, hogy le tudják váltani a NER helyi kiskirályait.

A Párbeszéddel továbbra is szövetséges

Az elnök elismerte, hogy pártja támogatói túlnyomórészt idősekből, nyugdíjasokból áll. Éppen ezért politikájuk egyik törekvése az lesz, hogy minden réteg számára megfelelő üzenetekkel, gondolatokkal kell előállniuk, hogy az MSZP újra néppárt lehessen. Ebben segíthet az, hogy a párt szilárd, szociáldemokrata értékeket képvisel most is – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Tóth Bertalan elmondta, minden baloldali párt a szövetségesük, de elsősorban a Párbeszéddel működnek együtt. Szövetségük nemcsak a választásokról szólt, hanem a parlamenti munkában is szeretnék életben tartani az együttműködést.

Hozzátette, a többi baloldali erővel is keresik a közös munka lehetőségét, de most már nem fognak számukra előnytelen megállapodásokat kötni, mint amilyet például az MSZP korábbi vezetése a Demokratikus Koalícióval írt alá.

Válaszokra várva

Komoly kihívások várnak az MSZP új vezetőségére – jelentett ki a műsorban Galló Béla. A politológus szerint az egyik legégetőbb probléma a tagság elöregedése, lemorzsolódása. „Nem is tudjuk, mikor lépett be utoljára tag a pártba” – mondta.

Az elemző szerint komoly kihívás az is, hogy a párt vezetésének választ kellene adnia az elmúlt 30 évre is, hiszen háromszor volt kormányon az MSZP, és négy miniszterelnököt adott. Mit tettek az ellen, hogy ne legyen hárommillió szegény az országban – tette fel a kérdést.

Galló Béla szerint a migráció kérdéséről sem hallhattunk egyértelmű állásfoglalást az MSZP-től. Ha ezekre az új vezetés sem tud válaszokat adni, akkor nehezen képzelhető el a megújulás – mondta.

Jegelt konfliktusok

Jelenleg meglehetősen komoly széthúzás van a pártban. Ezt vélhetően a jövő évi választásokig megpróbálják a párton belül kezelni. Az önkormányzati és főként az európai parlamenti választás azonban komoly vizsgája lesz, mennyire sikerült megújítani a pártot a most megválasztott vezetésnek.