Vége a neoliberális korszaknak az MSZP-ben

 

Galló Béla politológus szerint a neoliberális korszaknak az MSZP-ben vége, amit az is jelezhet, hogy pár embernél kiverte a biztosítékot a Molnár Gyula-féle 60 milliós „ajándék” a liberálisoknak. A politológus erről a Kossuth Rádió 180 perc című adásában beszélt.

A kormányalakítás után tovább erősödött a Fidesz–KDNP támogatottsága – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készített felméréséből. Ez azt jelenti, hogy a választásokon megszerzett 2,6 milliós tábort csaknem 400 ezerrel tudták bővíteni két hónap leforgása alatt.

A győzteshez való igazodás mellett az ellenzék régóta tartó szerkezeti gyengesége is szerepet játszik, hogy a Fidesz tovább erősödött a kormányalakítás óta – mondta Galló Béla a Kossuth Rádió 180 perc című adásában.

A vidéki jelenlét erősítése

Az ellenzéki pártok a választások után fedezték fel, hogy nincsenek jelen vidéken, a Jobbik kivételével, amely most szorul ki onnan – hangzott el az adásban.

Az MSZP már évek óta elhanyagolta a vidéket, Szili Katalin távozása óta eltűnt az a politikusuk, aki meg tudta szólítani az ott élőket. A Galló Béla által csak aszfaltpártoknak nevezett LMP, Együtt és kisebb társaik pedig csak a városokban vannak jelen, nincsenek vidéki horgonyaik.

„Nem olyan egyszerű dolog, hogy kiadják a pártközpontban a parancsot, hogy a vidék felé kell  fordulni. Az ellenzéki pártoknak azokat a hiátusokat kell bepótolniuk, amit eddig elhanyagoltak, de ennek személyi, szervezeti feltételei és anyagi fedezete sincs meg” – fogalmazott.

A szocialistáknál zajló tisztújítási folyamatról elmondta, hogy a mostani személyi harc azt mutatja, hogy „egy-két kivételtől eltekintve alkalmatlan jelöltek harcolnak a koronáért”.

A jelöltekről elmondta: Kunhalmi Ágnes a Gyurcsány Ferenccel való összeborulás híve, Tóth Bertalan mögött a régi gárda többsége áll. Bejelentkezett a posztért Bródy Gábor mellett Szanyi Tibor is, de jelöltségét komolytalanná teszi, hogy az MSZP megszűnése mellett kampányol. Galló Béla szerint politikusként a legpotensebb jelölt Mesterházy Attila, aki már korábban vezette a pártot.

A politológus véleménye szerint nem látszanak a koncepcionális különbségek, de az elmondható, hogy a neoliberális korszaknak az MSZP-ben vége, amit az is jelezhet, hogy pár embernél kiverte a biztosítékot a Molnár Gyula féle 60 milliós ajándék a liberálisoknak.

Nemrégiben látott napvilágot, hogy a szocialisták volt elnöke arról szerződött saját hatáskörben az elnökség tudta nélkül Fodor Gáborékkal, hogy a szocialisták évente 60 millió forinttal támogatják a Liberálisokat.