Egyre valószínűbb a Jobbik pártszakadása

 

Toroczkai László, a párt korábbi alelnöke adománygyűjtésbe kezdett az interneten, hogy megalakítsa új platformját. A politikus az után döntött úgy, hogy csoportosulást hoz létre a Jobbikon belül, hogy kis különbséggel ugyan, de alulmaradt a párt elnökválasztásán. Azóta eljárás indult ellene, a mellette kiálló Dúró Dórát pedig felszólították mandátuma visszaadására.

Külföldről és belföldről is vár adományokat a jobbikos Toroczkai László. A párt volt alelnöke közösségi oldalán kezdett gyűjtésbe, saját bevallása szerint azért, hogy két és fél hét múlva meg tudja tartani a zászlóbontó gyűlését.

Volner János, a Jobbik alelnöke minderre csak annyit mondott: ő nem utal pénzt Toroczkai Lászlónak.

Toroczkai László múlt héten erősítette meg, hogy egy új politikai erő létrehozásán dolgozik, amely gyakorlatilag jelenlegi pártjának, a Jobbiknak lenne a riválisa. Mindez az után történt, hogy Toroczkai László ellen etikai és fegyelmi vizsgálatot indítottak a Jobbikban, az őt támogató Dúró Dórát pedig bizalomvesztésre hivatkozva előbb kizárták a frakcióból, majd arra szólították fel, hogy adja vissza parlamenti mandátumát.

Dúró Dóra minderre válaszul azt mondta: ezek után valószínű, hogy nemcsak ő, hanem többen távoznak a pártból, amelynek a vesztét a Jobbik jelenlegi vezetése okozhatja.

Toroczkai László is valószínűnek tartja a pártszakadást, sőt azt is, hogy a Jobbikból kiváló tagok a jövőben önálló frakciót alakítanak a parlamentben.

Morvai Krisztina, az egykor a párt színeiben politizáló európai parlamenti képviselő szerint a pártvezetés megalázza és meghurcolja azokat, akik nem adták fel az eredeti irányvonalat.

A pártvezetés mindezek ellenére – legalábbis látszólag – nyugodt. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke például azt mondta: a párt soha nem volt ennyire egységes. Volner János alelnök pedig úgy vélte: semmi sem utal arra, hogy a Jobbikot a szakadás fenyegetné.

A napokban újabb alapszervezeti tag mondott le tisztségéről: a párt nagykátai elnöke szerint ugyanis a párt teljesen szétforgácsolódott.

Nem sokkal korábban a Jobbik korábbi, Veszprém megyei elnöke adott hangot csalódottságának. Orbán Imre azt mondta: több társához hasonlóan a kilépést fontolgatja. A párt székesfehérvári tagjai pedig már ott is hagyták a Jobbikot, mert úgy vélték: a Jobbik folyamatosan szembemegy saját korábbi elveivel.