MSZP: A diktatórikus rendszer kialakítását zárja az elkülönült közigazgatási bíráskodás bevezetése

 

Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetője szerint a bíróságokat is érintő alaptörvény-módosítással egy teljes körű diktatórikus rendszer kialakítását fejezi be a Fidesz.

Tóth Bertalan, aki az MSZP frakcióvezetője is, csütörtökön, Budapesten sajtótájékoztatón közölte, a bíróságokat támadó kormányzati nyilatkozatok azt mutatják, hogy egyedül az igazságszolgáltatás az, ahol megmaradt a jogállam védelmének lehetősége.

Az Országgyűlésnek most benyújtott alaptörvény-módosítással a Fidesz házi bíróságát, egy közigazgatási bíróságot hoznának létre – magyarázta.

Az ellenzéki politikus szerint a közérdekű adatigénylések is ehhez a fórumhoz kerülhetnek. Ezzel pedig az lehet a cél – mondta – , hogy az olyan korrupciógyanús ügyek, mint korábban a gázoffshore-botrány, vagy a jegybanki alapítványok „közpénz eltüntetési folyamata”, ne kerüljenek nyilvánosságra.

Tóth Bertalan szerint a hatalmi ágak elválasztása a demokrácia működésének alapfeltétele, az elmúlt nyolc évben azonban pártkatonák kerültek a Legfőbb Ügyészség, az Állami Számvevőszék élére, illetve LMP-s segítséggel az Alkotmánybíróság tagjai közé.

Az MSZP-s politikus azt mondta, a tervezett módosítás ellen minden szintéren küzdeni fognak, amíg az ország az Európai Unió tagja, minden lehetőséget megragadnak azért, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségét, a jogállamiság utolsó mentsváraként működő bíróságokat megvédjék.

Kérdésre elmondta, a hétfői frakcióülésen döntenek arról, részt vesznek-e az alaptörvény-módosítás parlamenti vitájában.

Az MSZP tisztújításán várhatóan a pártelnöki posztért induló Tóth Bertalan közölte, elkészült a programja és a jelöltséghez szükséges 1500 aláírás gyűjtése is jó ütemben halad. Terveiről szólva kiemelte, hogy csapatot szeretne építeni, egységes elnökséget, amely azon dolgozik, hogy a magyar baloldalt képviselő MSZP erős, működőképes és a remény pártja legyen. Először a szervezetet kell megerősíteni, majd újra kell fogalmazni a baloldali politikát – tette hozzá.

A Fidesz szóvivője reagált a vádakra

A szocialisták nyilatkozatai azt mutatják, hogy megint nem támogatják az országot védő alkotmánymódosítást – mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője csütörtökön az MTI-nek. Halász János reagálásában úgy fogalmazott: a szocialisták azért támadják az alkotmánymódosítást, mert azokkal értenek egyet, akik az országba bevándorlókat telepítenének be. „A szocialisták semmit sem változtak” – értékelt a Fidesz-frakció szóvivője.