Visszafogottan ünnepeltek az ellenzéki pártok

 

Az MSZP a választás után bő három héttel is úgy látja, hogy „az emberek változást akarnak”. Ezért a szocialisták a Városligetben már el is kezdték a 2022-es választási kampányt. Még mindig, vagy már megint a baloldali egység megteremtése az egyik fő cél a szocialisták szerint. Ehhez képest kedden a baloldali pártok külön ünnepeltek, vagyis – ebből a szempontból – távolabb vannak az összefogástól, mint egy éve. A Jobbik idén nem is majálisozott.

Babzsákokon ülve, egymásnak tettek fel keresztkérdéseket az LMP politikusai a párt majálisán. A Lehet Más a Politika a többi párttól teljesen külön, a Gellérthegyen ünnepelt. A fórumbeszélgetés után beindult a buli.

Demeter Márta már zenei aláfestéssel nyilatkozott: szerinte külön majálisoznak, de náluk így is kötetlen a hangulat.

A DK szerint viszont nincs ok az örömre. A párt nem is tartott önálló rendezvényt, annak ellenére, hogy az elmúlt években mindig a Városligetbe települtek. Idén csak egy sajtótájékoztatóra futotta, ahol Gyurcsány Ferenc ráadásul meg sem jelent.

Az MSZP a szokásos helyén, a Városligetben majálisozott. Igaz ezúttal nem volt központi színpad, és mivel a pártnak nincs hivatalos elnöksége, a beszédek is elmaradtak.

A szocialisták frakcióvezetője, Tóth Bertalan amiatt aggódott, nehogy megszűnjön a párt. Azt mondta: a választási eredmények fényében idén inkább csak családi programokkal próbálkoznak.

A rendezvényen viszont szinte több DK-s lufit lehetett látni, mint MSZP-st. Az M1 stábjának többen azt mondták: csalódottak, hogy a két párt nem együtt ünnepel.

Ennek ellenére voltak, akik abban sem tűntek biztosnak, hogy végül is melyik pártot támogatják. Abban mégannyira sem, hogy az általuk kedvelt pártban kik politizálnak.

Közben a Városligetbe az MSZP elnöki posztjáért ringbe szálló Kunhalmi Ágnes is megérkezett, aki még mindig arról beszélt, hogy összefogás kell.

A jobbikosok tavaly egyébként a szakszervezeti kerekasztalon még a baloldali politikusok gyűrűjében vettek részt, és szokásukhoz híven saját rendezvényük is volt a Hajógyári Szigeten. A párt idén nem ünnepelt.