Magyar Levente: Jól kell kommunikálnunk a Kínával folytatandó együttműködést

 

Fontos a térség országainak együttműködése Kínával, miként az is, hogy ezzel kapcsolatban mindenki számára érthetően kommunikáljunk – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a második alkalommal megrendezett Kína-Közép-Kelet-Európa sajtófőnöki csúcstalálkozó megnyitóján, szerdán Budapesten.

Magyar Levente kiemelte, hogy ezt a fontos és előremutató együttműködést nagy figyelem övezi a világban, hangsúlyozva azt is, „térségünk barátként tekint Kínára”, Magyarország pedig a kapcsolatok fejlesztésének éllovasa kíván lenni a jövőben is.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az államtitkár, újságíróknak nyilatkozva, azt hangsúlyozta, Magyarország „az egyik kezdeményezője és éltetője” a térség és Kína együttműködésének, amelynek a régió tizenhat állama a részese, a néhány éve Budapesten indult együttműködés pedig olyan konkrét projektekben ölt testet, mint a Budapest-Belgrád vasútvonal.

Az együttműködés nagyon szorosan épít arra a geopolitikai, geostratégiai jelentőségű „Egy öv, egy út” nevű kínai kezdeményezésre, amelynek célja az egykor a világ két legfejlettebb térségét, Kínát és Európát összekötő „selyemút” felélesztése.

Magyarország történelmi lehetőséget lát abban, hogy felhelyezze magát erre a térképre – fogalmazott Magyar Levente, utalva arra, hogy egykoron fontos szerepe volt hazánknak ebben a kereskedelemben.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy „nagyon egyértelműen, nagyon tisztán kommunikáljuk” minden bel- és külföldi partner felé, hogy „ez egy előremutató, mindenki számára előnyös együttműködés, nem egy diszkriminatív, bárkit is kizáró együttműködés”.

Kuo Vej-mi, a kínai kormány tájékoztatási hivatalának miniszterhelyettese azt hangsúlyozta: országa negyven éve kezdett nyitásba, amelynek újabb hullámáról döntött múlt ősszel a Kínai Kommunista Párt kongresszusa, amely a békés fejlődést, a harmonikus együttműködést és a közös jövő építését tűzte célul.

Mint mondta, a nyitás nagy hatással volt hazájára és a világra is. A politikus hangsúlyozta, Kína „modernizált szocialista állammá építése” során az ország vezetése a gazdaság és a társadalom fejlesztésére helyezi a hangsúlyt az elkövetkező időszakban, hozzátéve, hazája eredményesen halad kitűzött céljai elérésére felé.