Karácsony: Vissza kell hozni Magyarországra a békét

 

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint vissza kell hozni Magyarországra a békét, ami nehéz lesz, mert a mai kormányzás ellenségképek kereséséről szól.

Karácsony Gergely szerdán Salgótarjánban, a Változás szövetsége politikai nagygyűlésén azt mondta, „amikor vége lesz ennek az őrületnek”, azt a kárt is helyre kell hozni, amelyet a lelkekben okozott a kormány.

Ha tudunk olyan országot építeni, ahol világossá tesszük, hogy a kormányzás, a politika nem a harácsolás és a gyűlöletkeltés szinonimája, ha felemeljük a leszakadó embereket, régiókat, ha az emberek megtapasztalhatják, hogy a kormányzás szolgálat, akkor talán ezen is túl leszünk, és véget ér az a polgárháború, amely azóta dúl Magyarországon, amióta a Fidesz először elveszítette a választást – mondta.

Az ellenzéki politikus a József Attila Művelődési Központban mintegy 400 ember előtt elmondta: arra készül, hogy csütörtökön feljelenti Orbán Viktort az óvodában folytatott kampányáért. Karácsony Gergely nem csak azt sérelmezte, hogy ez törvénysértő, de azt is, hogy a kormány oktatási rendszere éppen ezeknek a gyerekeknek a jövőjét veszi el.

„A magyar választópolgárokat akarják szolgálni”

Amikor Orbán elmegy kampányolni az óvodába, az a mindennapos kirakatpolitika része. A kormány kijelölte, hogy mi fontos neki, hiszen nincs oktatási minisztere, egészségügyi, szociális, környezetvédelmi, vagy foglalkoztatásért felelős minisztere, de propagandaminisztere van – tette hozzá Karácsony Gergely.

Szólt arról, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetség sok jelöltje az oktatásban, egészségügyben dolgozik, és nem azért léptek politikai pályára, mert a zsebüket akarják tömni; ők egész eddigi életükkel bizonyították, hogy szolgálni akarják a magyar választópolgárokat.

Karácsony Gergely elmondta: „változást akarunk, de kérdés az, hogy mi jön utána”. Mint kifejtette, sokan annyira akarják, hogy menjen már a Fidesz, hogy nem nézik, jobbról vagy balról váltsák le.

Salgótarján, 2018. március 21. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a Változás szövetsége politikai nagygyűlésén a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban 2018. március 21-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a Változás szövetsége politikai nagygyűlésén a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban 2018. március 21-én. (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

„Nincs jó kézben az a szavazat, amelyet a Jobbikra adnak”

Persze, igazuk van, ennél a kormánynál nehéz rosszabbat elképzelni – mondta, de hozzátette: azt gondolja, nincs jó kézben az a szavazat, amelyet a Jobbikra adnak.

A résztvevők figyelmét arra hívta fel, hogy a Fidesz a Jobbik programjából valósította meg a magánnyugdíjpénztárak és a tankönyvpiac államosítását, a tankötelezettségi korhatár leszállítását, az alapítványi iskolák vegzálását.

Karácsony Gergely arra kért mindenkit, győzzék meg ismerőseiket, hogy minél többen menjenek el szavazni, mert „április 8. lehet a magyar szabadság ünnepe”.

A nagygyűlésen Csukáné Szerémy Andrea, a szövetség nyugat-nógrádi képviselőjelöltje azt hangsúlyozta, hogy a nemzetbe kell befektetni, nem egyes emberekbe.

Fekete Zsolt (MSZP-DK-Tarjáni Városlakó Egyesület), Salgótarján polgármestere emlékeztetett, a városban 2014-ben és 2016-ban is győzött a baloldal, nem az MSZP, nem a DK, hanem baloldali pártok, szervezetek közösen, és az MSZP elfogadta azt az országos döntést, hogy itt most nem ő állít jelöltet.

„Talán nekünk nincs sok ráhatásunk az országos folyamatokra, mégis, Salgótarjánból azt üzenjük minden ellenzéki párt vezetőjének, gondolkodjanak felelősen, megéri-e hosszú távú egyéni érdekeik oltárán feláldozni a kormányváltó többséget?” – fogalmazott Fekete Zsolt.