Felfüggesztette az Összefogás Párt képviselőjelöltje elleni büntetőeljárást a bíróság

 

Felfüggesztette az Összefogás Párt képviselőjelöltje ellen előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmény miatt indított büntetőeljárást a Nyíregyházi Törvényszék – közölte a bíróság sajtószóvivője szerdán az MTI-vel. A végzés nem jogerős.

Toma Attila közleményében azt írta, az eljárás felfüggesztésével egyidejűleg a bíróság megszüntette dr. K. Gy. előzetes letartóztatását is.

Az MTI kérdésére a sajtószóvivő közölte, a vádlott az Összefogás Párt országos listáján országgyűlési képviselőjelöltként szerepel.

A törvényszék végzésének indoklása szerint az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezései alapján a képviselőt a mentelmi jog a megválasztása napjától illeti meg, a jelöltként igazolt személynek pedig a képviselőkkel azonos mentelmi joga van.

A bíróság a büntetőeljárásról szóló törvény értelmében a mentelmi joggal rendelkező vádlottal szemben indult eljárást felfüggesztette, egyúttal indítványozta a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél a vádlott mentelmi jogának felfüggesztését – ismertette Toma Attila.

A végzés nem jogerős, de a meghozatala napján végrehajtható, ezért a vádlott szabadlábra került – tette hozzá a szóvivő.

A törvényszék honlapján elérhető tárgyalási jegyzék szerint a vádlott 2015. február 25-én konyhakéssel, majd baltával életveszélyesen megsebesítette élettársát. A dulakodás közben a vádlott a késsel élettársa nyakát próbálta megszúrni, majd a balta tompa végével a vérző sértett fejére ütött.

A vádlott által okozott sérülések a sértett közvetlen életveszélyes állapotát idézték elő, akinek életét a szakszerű egészségügyi ellátás mentette meg – olvasható a bíróság honlapján.