A Jobbik önálló zöldtárcát ígér

 

A Jobbik önálló zöldtárcát, a természetvédelmi hatóságok és az őrszolgálat megerősítését ígéri kormányra kerülése esetén.

Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten a Jobbik programjának környezetvédelmi és energetikai fejezetét ismertette: kormányra kerülve létrehoznák a természeti erőforrások minisztériumát, amely egyesítené a hatás- és jogköröket, továbbá a talaj, a víz és a levegő védelmével, fenntartható kezelésével és használatával kapcsolatos tevékenységet végezné.

Mint mondta, 2010 óta azt tapasztalja, hogy folyamatosan leépül a környezetvédelem Magyarországon, kevesebb forrás jut a környezetszennyezések felszámolására, és csökkennek a jogkörök. Szerinte a hatóságok engedélyező osztályokká silányultak, amelyek politikai nyomásra döntenek beruházások megvalósításáról, s ez katasztrofális következményekkel jár a környezet állapotára.

Kepli Lajos hiányolta a kármentesítési koncepciót, továbbá úgy vélte: a hulladékgazdálkodást koordináló központi szerv nem tudja ellátni a feladatát. Utóbbi területet új alapokra kell helyezni, hogy a lakossági hulladékszállítást megfelelő áron és minőségben lehessen biztosítani – mondta, és hozzátette: attól tart, hogyha minden így marad, összeomlik az ágazat.

A jobbikos politikus kitért arra is, hogy javítani kell a levegő minőségén, mert nem teljesülnek az uniós egészségügyi követelmények egyrészt az ipari és közlekedési eredetű légszennyezés, másrészt a lakossági tüzelés miatt .

Kepli Lajos az energetikáról kifejtette: alapvetően decentralizált energiaellátásban gondolkodnak, azaz szerintük nem nagy erőművekre, hanem helyi szinten megvalósuló termelőrendszerekre van szükség, amelyek biztosítják a kisebb közösségek ellátását.

Hosszabb távon a fosszilis és nukleáris energiát ki kell vonni. Lát még rendelkezésre álló potenciált a szélenergiában és a vízenergiában is – mondta.