Stop Soros: törvényjavaslat készült az illegális bevándorlás ellen

 

Újabb, az illegális bevándorlás elleni törvénytervezetet készített a kormány: a társadalmi vitára kerülő előterjesztés adatszolgáltatásra kötelezné az illegális migráció támogatóit, 25 százalékos illetékkel terhelné a külföldről származó támogatásaikat, továbbá lehetővé tenné, hogy az idegenrendészeti távoltartás intézményével sújtsák a bevándorlást szervező állampolgárokat – közölte Pintér Sándor belügyminiszter a szerdai kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón. Kovács Zoltán kormányszóvivő a „Stop Soros” névvel illette a törvénycsomag-tervezetet.


Újabb, az illegális bevándorlás elleni törvénytervezetet készített a kormány: a társadalmi vitára kerülő előterjesztés adatszolgáltatásra kötelezné az illegális migráció támogatóit, 25 százalékos illetékkel terhelné a külföldről származó támogatásaikat, továbbá lehetővé tenné, hogy az idegenrendészeti távoltartás intézményével sújtsák a bevándorlást szervező állampolgárokat – közölte Pintér Sándor belügyminiszter a szerdai kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón. Kovács Zoltán kormányszóvivő a Stop Soros névvel illette a törvénycsomag-tervezetet.

Betartatnák a magyar állampolgárok akaratát

A kormányszóvivő úgy nyilatkozott, a nemzeti konzultáció egyértelművé tette, hogy több mint kétmillió-háromszázezer magyar polgár úgy látja, hogy megfelelő a kormány álláspontja az illegális migrációval kapcsolatban. Ezért a kormánynak meg kell alkotnia azokat a törvényeket, amelyek alapján be is lehet tartani az állampolgárok akaratát, ezért kidolgoztak egy törvénycsomagot, hogy megállítsák azokat, akik illegálisan akarnak bejönni az ország területére, és azokat is, akik ennek megszervezésében részt vesznek.

A három törvényből álló csomag tervezetét ma megtárgyalták, és pénteken társadalmi vitára bocsátják.

A parlamentben csak a társadalmi vita után fogják benyújtani a törvénycsomagot, Kovács Zoltán úgy fogalmazott, kíváncsiak, hogy a magyar állampolgárok elfogadják-e a tervezetcsomagot, amelynek első része az illegális migráció támogatásában résztvevőkről szól.

Pintér Sándor belügyminiszter (j) és Kovács Zoltán kormányszóvivő az illegális migrációval kapcsolatos kormányzati döntésekről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2018. január 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Pintér Sándor belügyminiszter (j) és Kovács Zoltán kormányszóvivő (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

A cél, hogy senkit ne érjen meglepetés

Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, akik szerepet vállalnak a migránsok támogatásában, adatszolgáltatásra lesznek kötelezve, amelyet a bíróság előtt kell elvégezni. Az adatokat nyilvántartásba veszik, és folyamatosan megtekintheti majd bárki. A kormány célja, hogy „ne érje meglepetés” se a hivatalos szerveket, se az állampolgárokat, se az illegálisan érkezőket, se a törvénytelen migráció szervezőit – fogalmazott.

A nyilvántartásba vételen túl egy másik törvényjavaslattal szeretnék elérni, hogyha nagy összeg érkezik külföldről egy magyarországi szervezethez, utána illetéket kelljen fizetni.

Pintér Sándor részletezte: „Ha külföldről érkezik pénz egy alapítványhoz Magyarországra, és az egy nagyobb összeg, mint amennyit egy állampolgár támogatásából az állam vesz igénybe, illetéket kell fizetni. Az illeték a tervezet alapján az elutalt pénznek a 25 százaléka. Ezeket a tranzakciókat a NAV ellenőrzi majd.” Ennek betartását – folytatta – a tervezet szerint az ügyészség fogja ellenőrizni, ha pedig jogsértést talál, akkor arról értesíti a bíróságot, és javaslatot tesz a szankcióra, amelyről majd a bíróság dönthet.

A gyökerénél ragadják meg a problémát

A cél továbbá, hogy az illegális migrációt támogató személyeket is meg tudják akadályozni ebben a tevékenységükben. Ezért lehetőséget teremtenének arra, hogy az ilyen külföldi állampolgárokat az idegenrendészeti távoltartás intézményével távol tartsák Magyarországról. A magyar állampolgárokat csak a schengeni külső határok 8 kilométeres övezetéből lehetne távol tartani – közölte Pintér Sándor, hozzátéve: diplomatákra, ENSZ-képviselőkre nem vonatkozhatna a távoltartás, ahogyan azokra az országgyűlési képviselőkre sem, akiknek az említett területen feladatuk lehet.

A tárcavezető kérdésre megerősítette: magyar állampolgárokat nem lehet kitiltani Magyarországról, külföldiek esetében viszont előfordulhat.

A belügyminiszter csütörtökre ígérte a tervezet szövegének nyilvánossá tételét, Kovács Zoltán pedig azt mondta, a három javaslatból álló Stop Soros-törvénycsomaggal a kormány megtette, amit megtehetett, előkészítette a megváltozott körülményekhez szükséges előterjesztést.

A Soros György érintettségét firtató felvetésre a kormányszóvivő úgy reagált: ha Soros Györgyről kiderül, hogy ilyen tevékenységet végez – vagyis, hogy az illegális bevándorlást szervezi –, akkor rá ugyanúgy vonatkoznak majd a szabályok.

Budapest, 2018. január 17. Pintér Sándor belügyminiszter az illegális migrációval kapcsolatos kormányzati döntésekről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2018. január 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Pintér Sándor belügyminiszter az illegális migrációval kapcsolatos kormányzati döntésekről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2018. január 17-én (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

Magyarország eleget tesz az egyezményeknek és a törvényeknek 

Azzal kapcsolatban, hogy a napokban egy kisrepülővel jutott át a magyar határon 11 bevándorló – akiket Kállósemjén környékén fogtak el – Pintér Sándor azt mondta: megvizsgálják, hogy az érintett 11 ember menekültnek tekinthető-e. Ha nem esnek a genfi egyezmény alá, akkor a tiltott határátlépésnek megfelelően fognak velük szemben eljárni. A legegyszerűbb megoldás jelen pillanatban a visszaadásuk Ukrajnának, ahonnan feltételezhetően érkeztek – tette hozzá.

Újságírói kérdésre Pintér Sándor kifejtette, az  elmúlt években rengeteg szemrehányást kapott az ország, hogy nem tartjuk be a az előírásokat. Az ENSZ menekültügyi bizottsága 41 alkalommal vizsgálta a határállomásokat a Nemzetközi Migrációs Szervezet 96 alkalommal, diplomaták 102 alkalommal, és senki nem találat szabálytalanságot, tehát Magyarország eleget tesz a genfi egyezménynek és a törvényeknek is.