Kiszabadult a Nigériában elrabolt magyar túsz

 

Kiszabadult és szombaton a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak kíséretében Budapestre érkezett az a magyar állampolgár, akit októberben raboltak el nigériai kalózok - közölte a TEK .

Hajdu János, a TEK főigazgatója által elrendelt vonatkozó szakmai protokoll szerint a TEK válságközpontja az érintett nemzetközi partnerekkel, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az elmúlt hetekben azon dolgozott, hogy a magyar állampolgár társaival együtt épségben hazajuthasson.

Korábbi sajtóhírek szerint október 21-én kalózok támadtak meg Nigéria partjainál egy német konténerhajót, hat embert magukkal vittek és Nigériában fogvatartottak. Akkoriban Hajdu János, a TEK főigazgatója azt mondta: a túsz kiszabadítására egy-két hónap reális idő lehet.

Hajdu János az M1 Híradójának elmondta, a magyar tengerész az elmúlt 48 órában már az ő őrizetükben volt, most pedig már a családja körében van.

Arról is beszámolt, hogy egy majdnem 3 hetes tárgyalássorozat végén sikerült kiszabadítani a magyar férfit, akit rendkívül rossz körülmények között tartottak fogva.

A főigazgató azt is elmondta, az ügy egyelőre nincs még nincs lezárva, a német hatóságokkal folyamatosan együttműködnek, próbálják felderíteni az elkövetők kilétét, illetve elemzik a történéseket a Terrorelhárítási Központban is.

A TEK – a hatályos nemzetközi normák betartásával – továbbra is közreműködik a bajba jutott magyar állampolgárok mentésében, a Magyarország területén kívül közvetlenül fenyegető háborús cselekmények, fegyveres konfliktusok, valamint terrorista és túszejtő akciók esetén.

A kép illusztráció.