A magyar szórvány napja Szabadkán

 

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen másodszor szervezi meg a magyar szórvány napját Vajdaságban. Az ünnepi rendezvényt idén Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Színházban tartják meg november 14-én.

A Kárpát-medencei Képviselők Fóruma – felkarolva Böjte Csaba ferences atya kezdeményezését – a magyar Országgyűlést felkérte annak a javaslatnak a beterjesztésére, miszerint Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és magyar király születésének napját, november 15-ét nyilvánítsák a Kárpát-medence szórványmagyarságának napjává.

A kép illusztráció. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Képünk illusztráció (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

Az Országgyűlés 2015. november 3-án meghozta határozatát, így már tavalyelőtt és tavaly megannyi rendezvény, konferencia, találkozó, de a közmédia egész napos műsorai, tematikus programjai a közös felelősségre, az odafigyelés és törődés fontosságára, a szórványmagyarság közösségeiben folyamatosan teremtődő értékek gazdagságára hívták fel figyelmünket, hívtak a közös ünnepre. Nem sokkal az Országgyűlés határozatát követően a Magyar Nemzeti Tanács a magyar szórvány napját beemelte a vajdasági magyarság ünnepnapjai és jeles napjai sorába.

Az ünnepi program keretében fellépnek a hosszú idők után újból megszervezett Dél-bánsági Tábor kis táncosai, így Udvarszállás, Székelykeve, Torontálvásárhely és Hertelendyfalva fiataljai, továbbá a doroszlói hagyományőrző néptáncegyüttes és a Gombosi Szent László kórus. A rendezvény keretében a közönség megtekintheti Léphaft Pál válogatását a Magyar Szó Szórványlétben című sorozatának és köteteinek képanyagából. Ünnepi köszöntőt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mond.