Soha nem látott biztonsági intézkedések New Yorkban

 

Rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett tartják vasárnap a New York-i maratont. A helyszínt óriási betontömbökkel vették körbe. Civil ruhás rendőrök, valamint a forgalmas helyeken mesterlövészek is lesznek. A világ egyik legnagyobb sportrendezvényére több mint 50 ezer futót, valamint két és félmillió látogatót várnak.

A 16 tonnás, homokkal megrakott teherautók már szombaton a helyükön álltak. A járműveket azért parkolták le a forgalmas útkereszteződésben, hogy a néhány óra múlva kezdődő new york-i maratonon senki ne tudjon a futók közé hajtani. A keddi manhattani 8 halálos áldozatot követelő gázolásos terrortámadás után minden eddiginél szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be New Yorkban. A nemzeti gárda több ezer tagja, felfegyverzett terrorelhárítók és bombakereső kutyák is vigyáznak a futók, valamint a közönség biztonságára.

A világ egyik legnagyobb sportrendezvényére több mint 50 ezer futót, és legalább 2 millió látogatót várnak a szervezők. A hatóságok arra kérték a nézőket, hogy segítsék a munkájukat, legyenek éberek, és lehetőség szerint mellőzzék a mobiltelefonok használatát.

Kedden egy forgalmas manhattani bicikliúton követett el gázolásos merényletet egy üzbég terrorista. A támadásban nyolcan meghaltak és tizenegyen megsebesültek. Sokan ennek ellenére nem tartanak attól, hogy mindössze 5 nappal a merénylet után részt vegyenek ezen a gigantikus futóversenyen.

A New Yorki-Maratont 1970 óta rendezik meg minden év november első vasárnapján. A legelső versenyen még alig több mint 170-en vettek részt.