A vízumlottó vitte a támadót az Egyesült Államokba

 

New York Manhattan városrészében egy kisteherautó kedden forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt, majd egy iskolabusszal ütközött. Nyolcan életüket vesztették. A támadót – aki az Iszlám Állam nevében gázolt – a helyszínen meglőtték és elfogták.

  • Nagy a rendőri készültség New York Manhattan városrészében, ahol kedden egy kisteherautó egy forgalmas kerékpárúton több embert elgázolt, majd egy iskolabusszal ütközött;
  • A támadásban nyolcan meghaltak és tizenegyen megsebesültek;
  • A támadót, az üzbég származású Sayfullo Habibullaevic Saipovot meglőtték, elfogták;
  • A merénylő az Iszlám Állam nevében követte el a merényletet;
  • A halálos áldozatok között öt argentin és egy belga állampolgár van. A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs tudomása magyar érintettről;
  • Donald Trump azonnali egyeztetéseket kezd a kongresszussal a vízumlottó-program beszüntetéséről.

Hermetikusan lezárták a környéket

Kedden egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt, majd egy iskolabusszal ütközött – jelentette az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerdán kora délután. A támadásban nyolcan meghaltak és tizenegyen megsebesültek.

Bill De Blasio, New York polgármestere szerdán sajtótájékoztatón azt közölte: a hatóságok ismeretei szerint a New Yorkot nem fenyegeti terrorveszély.

Megrongálódott kerékpár hever a földön a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékműve közelében, ahol egy üzbég származású 29 éves férfi bérelt kisteherautóval kerékpárútra hajtott, és legkevesebb nyolc személyt halálra gázolt, tucatnyit megsebesített 2017. október 31-én. (MTI/AP/Andres Kudacki)

Öt halálos áldozat egy érettségi találkozó miatt utazott New Yorkba

A merénylet nyolc halálos áldozata közül öt argentin volt, és azért utazott az amerikai nagyvárosba, hogy megünnepelje érettségije 30. évfordulóját.

A találkozóra nyolcan voltak hivatalosak. Egy hatodik áldozat túlélte a merényletet, de megsérült, és kórházban ápolják. Rosarióban a műszaki középiskolánál összegyűlt gyászolók egyperces csenddel emlékeztek meg szerdán a város öt halottjáról.

Az Iszlám Állam nevében gázolt

A merénylő gépkocsijában talált feljegyzés szerint az Iszlám Állam nevében követte el a merényletet – adta hírül szerdán a CNN hírtelevízió és a The New York Times amerikai napilap honlapja.

A terrorista arab nyelvű búcsúlevelében az Iszlám Államot éltette. Mint írta: az Iszlám Állam örökké létezni fog.

A férfit kétszer lőtte meg a rendőrség, az egyik golyó a hasát érte. Időközben megoperáltak, túl fogja élni a lövést.

A hatóságok a merénylőt Sayfullo Habibullaevic Saipov néven azonosították, az üzbég származású 29 éves férfi 2011-ben érkezett az Egyesült Államokba, az utóbbi időben New Jersey államban élt. Az elmúlt hat hónapban az Uber sofőrjeként dolgozott.

A St. Charles megyei Büntetésvégrehajtó Intézet által a KMOV-on keresztül közreadott dátummegjelölés nélküli kép az üzbég származású 29 éves Sayfullo Habibullaevic Saipovról. (MTI/AP/St. Charles megyei Büntetésvégrehajtó Intézet/KMOV)

A merényletet egy bérelt kisteherautóval követte el Világkereskedelmi Központ közelében, ahol a bicikliúton gyalogosokat és kerékpárosokat gázolt el. Ezután egy iskolabusszal ütközött. A férfi kiszállt összeroncsolódott kisteherautójából és egy festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával kezdett hadonászni. A rendőrök hasba lőtték.

Az Ubernél nem találták gyanúsnak Saipovot

Saipov 2013 márciusában feleségül vett egy üzbég nőt. Házassági anyakönyvi kivonatuk szerint mindketten taskenti születésűek. Ohio államban a férfi bejegyeztetett két vállalkozást is, az egyiket 2011-ben, a másikat 2013-ban teherautósofőrként, gépkocsivezetői engedélyét Florida államba állították ki – az amerikai közlekedési minisztérium adatbázisa szerint.

Az Uber, amely együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) a merénylet nyomozásában, közölte, a társaság megvizsgálta Saipov tevékenységét a cégnél, és egyetlen olyan panaszt sem talált az utasoktól, amely a sofőr biztonságosságára utalt volna. A férfi átment a cég ellenőrzési mechanizmusán, mintegy 1400 alkalommal szállított utast.

Helyszínelők a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékműve közelében 2017. november 1-jén, ahol az előző napon egy üzbég származású 29 éves férfi bérelt kisteherautóval kerékpárútra hajtott, és legkevesebb nyolc személyt halálra gázolt, tucatnyit megsebesített. (MTI/AP/Seth Wenig)

Volt azonban számos közlekedési kihágása. 2016 áprilisában letartóztatási parancsot adtak ki ellene, mert nem jelent meg azon a bírósági meghallgatáson, amelyen a teherautójának hibás fékjei miatt történt balesetet tárgyalták. Az ügyet végül pénzbüntetéssel megúszta.

„Spontán módon” lett vallásos

A férfi egy ismerőse, akinél korábban lakott, a The Cincinnati Enquirer napilapnak elmondta, hogy a férfi mindig dolgozott. Nem járt társaságokba, mindig hazament pihenni, majd ismét munkába ment.

„Saipov spontán módon lett vallásos. Az Egyesült Államokban kezdte tanulmányozni az iszlámot” – mondta el a Reuters brit hírügynökség tudósítójának az Ohio államban lévő Stow város üzbég közösségének egy tagja, Mirrakhmat Muminov, aki jól ismerte a férfit, és többször beszélt vele az elmúlt hónapokban.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékműve közelében. (MTI/EPA/Jason Szenes)

A „vízumlottó” vitte a merénylőt az Egyesült Államokba

Donald Trump amerikai elnök szerdai Twitter-üzenetében az amerikai külügyminisztérium vízumlottó rendszerét kárhoztatta, amelynek keretében az Egyesült Államokba érkezhetett a merényletet elkövető üzbég férfi. „Én érdemeken alapuló vízumprogramot akarok, nem a demokraták lottórendszerét. Sokkal szigorúbbnak kell lennünk” – írta az elnök.

Később bejelentette, hogy azonnali egyeztetéseket kezd a kongresszussal a vízumlottó-program beszüntetéséről.

Nem tudni magyar érintettről

Részvéttáviratot küldött Áder János köztársasági elnök Donald Trump amerikai elnöknek a  gázolásos terrorcselekmény miatt. A táviratban, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal szerdán juttatott el az MTI-hez, Áder János azt írta: megrendüléssel fogadta a hírt, hogy New Yorkban kegyetlen merényletet követtek el, mely sok ártatlan ember életét követelte. A magyar nép nevében a köztársasági elnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak és barátainak.

A New York-i támadás világosan mutatja, hogy a terrorfenyegetettség globális jelenség – jelentette ki az M1 aktuális csatornának nyilatkozva a külgazdasági és külügyminiszter szerdán. Szijjártó Péter egyben tolmácsolta a magyar kormány részvétét a tragédiában érintettek hozzátartozóinak.

A halálos áldozatok között öt argentin és egy belga állampolgár van. A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs tudomása magyar érintettről.

Az üzbég származású 29 éves Sayfullo Habibullaevic Saipov otthona a New Jersey államban fekvő Patersonban 2017. november 1-jén. (MTI/EPA/Andrew Gombert)

Szakértő: minimális volt a kockázat

Egy olyan akcióról beszélünk, amikor az előkészülettel a terroristák minimális kockázatot vállalnak, és a lebukás veszélye is csekély – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-en. Szerinte a hatóságok egy előzetes felderítés során nem tudnak mit kezdeni az ilyen esetekkel. Ezeket a merényleteket többnyire bérelt autóval hajtják végre, ahogy a mostani esetnél is nem sokkal a támadást megelőzően bérelték ki a személygépkocsit.

Több külföldi vezető elítélte a merényletet

Theresa May brit miniszterelnök azt mondta: „megrémítette ez a gyáva tett”. Kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a terrorizmus „együttes erővel” legyőzhető. A német kormány közölte, hogy egy német állampolgárságú nő is a sebesültek között van. Angela Merkel német kancellár szóvivője részvétet nyilvánított, és elítélte a terrortámadást.

Benjámin Netanjahu, az Egyesült Államokkal szoros szövetségben lévő Izrael miniszterelnöke közleményt adott ki Donald Trump amerikai elnöknek, Andrew Cuomo New York állami kormányzónak és Bill de Blasio New York városi polgármesternek címezve, és ebben biztosította őket arról, hogy a két ország együttes erővel „le tudja győzni az iszlám terrorizmus jelentette veszedelmet”. A Kreml szóvivője tragikusnak és embertelennek nevezte a New York-i terrortámadást. Elítélte a támadást Törökország, valamint Szaúd-Arábia és több más Perzsa-öböl menti arab ország is.