Ezért nem tudják előre kiszűrni a gázolásos merénylőket

 

Nehéz felderíteni azokat a merénylőket, akik gázolásos támadást hajtanak végre, mivel általában az elkövetés előtt bérelik ki a felhasznált gépjárművel. A terroristák minimális kockázatot vállalnak az előkészületekkel.

Újabb gázolásos terrortámadás történt. New Yorkban 8-an meghaltak, 11-en megsebesültek, amikor furgonnal hajtott biciklizők és gyalogosok közé egy férfi. A támadó a gázolás után kiszállt az autóból és a szemtanúk szerint azt kiabálta, hogy „Allahu Akbar”, vagyis Allah a leghatalmasabb.

Egy olyan akcióról beszélünk, amikor az előkészülettel a terroristák minimális kockázatot vállalnak, és a lebukás veszélye is csekély – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

Szerinte a hatóságok egy előzetes felderítés során nem tudnak mit kezdeni az ilyen esetekkel. Ezeket a merényleteket többnyire bérelt autóval hajtják végre, ahogy a mostani esetnél is nem sokkal a támadást megelőzően bérelték ki a személygépkocsit. Az elkövető egy paintballhoz használt festéklövő fegyverrel (fegyvernek látszó tárgy), valamint egy légpuskával kezdett hadonászni.

A biztonságpolitikai szakértő úgy vélte, a szűrő-kutató munka ezekben az esetekben nagyon kevés eredménnyel jár. A New York-i gázolás elkövetője már néhány éve az államokban élt, és feltehetően ott radikalizálódott – tette hozzá.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékműve közelében. (MTI/EPA/Jason Szenes)

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékműve közelében. (MTI/EPA/Jason Szenes)

Szimbolikus a helyszín 

Leszögezte, hogy a korábbi tapasztalatok alapján egy magányos elkövető esetében is, a nyomozás előrehaladtával kiderül, hogy vannak olyan személyek, akik motiválják vagy befolyásolják.

A New York-i elkövetőről kiderült, hogy korábban az Ubernél volt sofőr. Horváth József szerint egy taxiszolgáltatónál az ellenőrzés nem egyenlő egy nemzetbiztonsági, vagy mélységi átvilágítással. Csupán a jogosítványát és a zöld kártyáját vizsgálja meg a cég, ezért nem találhattak róla semmit.

A 2001. szeptember 11-i merénylet óta ez volt az első az Egyesült Államokban. A szakértő szerint a szimbolikus helyszín – a korábbi merénylet helyszíne – mellett az időpont megválasztása lényeges az elkövető részéről. Hiszen az Amerikában népszerű Halloween kapcsán nagyobb tömegek voltak utcán, így még több lehetséges áldozattal számolhatott a merénylő.

Óvatosan a következtetésekkel 

Úgy fogalmazott, korai lenne még azt állítani, hogy a mostani akció újabb terrorhullámot indítana el az Egyesült Államokban. Hozzátette, Amerikában „szeptember 11.” óta rendkívül komoly biztonsági intézkedéseket hoztak a hasonló akciók megelőzése érdekében.