Egész napos megemlékezést tartanak a reformáció emléknapján

 

Ma tartják a reformáció emlékévének központi, egész napos megemlékezését a Papp László Budapest Sportarénában.

A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából szervezett rendezvény ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, a Reformáció Emlékbizottság elnöke és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Az ökumenikus istentiszteleten lelki ráhangolását tartott Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, igét hirdetett Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökomenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke, az istentisztelet végén hálaadó imádságot mond Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

A délutáni gálaműsor részben a reformáció emlékévben lezajlott programokra, bemutatókra épül, részben pedig új, kifejezetten erre az alkalomra készült produkciókból áll. Filmrészletek, versek, kórusművek, könnyű- és komolyzenei produkciók és táncelőadás szerepel a programban.

A reformáció 500 évvel ezelőtti indulásához kapcsolódóan felállított Luther-szobor, amely Farkas Ferenc alkotása, Zalaegerszegen látható (Fotó: MTI/Varga György)

Az egész napos rendezvényre a szervezők több mint tízezer embert várnak. A délelőtti programot a Duna Televízió élőben közvetíti, a délutáni műsort pedig az M5 kulturális csatorna felvételről sugározza majd.

A reformáció emlékévében szerte a világon és Magyarországon is arra emlékeznek, hogy Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus ötszáz évvel ezelőtt, 1517. október 31-én függesztette ki – a hagyomány szerint – a wittenbergi vártemplom kapujára az egyházi megújulást követelő 95 tézisét. Ettől a naptól számítjuk a reformáció kezdetét.