A diaszpórában élő magyarok a magyar nemzet nagykövetei

 

Céljai megvalósításában a magyar kormány számít a diaszpórában élőkre - mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn este a washingtoni magyar nagykövetségen mondott beszéde után az MTI-nek nyilatkozva.

Beszédében a helyettes államtitkár Elvis Presley Béke lesz a völgyben című híres dalát idézte, amelyet 1957 januárjában a rock királya az 1956-os magyar forradalomnak és szabadságharcnak szentelt.

Szilágyi Péter utalt arra, hogy ez a dal valószínűleg amerikaiak millióit buzdította a szükséget szenvedő magyar családok megsegítésére. “Hihetetlen mértékű volt az együttműködés, és még a legszerényebb körülmények között élő amerikai családok is adományokat küldtek a magyaroknak” – mondta.

Választópolgárok kitöltik a szavazólapot, mielőtt bedobják szavazatukat a szavazóládába a washingtoni magyar nagykövetségen 2014. április 5-én. MTI Fotó: Pogár Demeter

Szívet melengetőnek nevezte a terror és a megtorlás elől Amerikába menekülő magyarok befogadását, s a magyar kormány nevében kifejezte háláját azért, hogy az Egyesült Államok otthont adott a menekülő magyaroknak. Majd Zsigmond Vilmos operatőr és Oláh György Nobel-díjas vegyészprofesszor nevét említve leszögezte: magyarok egész sora járult hozzá Amerika gazdagításához.

“Magyarországon ma az emberek nem akarnak többet, mint amit 1956-ban akartak: hogy szabadon és önállóan dönthessenek a jövőjükről” – jelentette ki. Kiemelte, hogy a magyar kormány támogatja a külföldön élő magyarok önrendelkezését. “Valamennyi fórumon felemeljük szavunkat az ukrán nyelvtörvény és a marosvásárhelyi egyházi iskola bezárására irányuló román erőfeszítések ellen” – szögezte le.

Szilágyi Péter, miután felsorolta, hogy a függetlenségére és erejére támaszkodó anyaország milyen programokkal segíti a diaszpórában élő magyarságot identitása megtartásában, bejelentette: 2018 januárjától a hétvégi magyar iskolákat segítő új program indul, erre máris lehet jelentkezni.

Az MTI kérdésére kifejtette: Magyarország büszke azokra a magyarokra, akik 1956 után az Egyesült Államokba kivándorolva megtartották magyarságukat, annak ellenére, hogy “1990 előtt nem ápolhattak szoros kapcsolatot az anyaországgal, sőt, sok esetben árulók voltak az akkori rezsim szemében”.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: “a diaszpórában élő magyarok kicsit nagykövetei is a magyar nemzetnek, hiszen a többségi nemzet az itt élők révén ismeri meg a magyarságot, s kiváltképp örvendetes, hogy sokan elmondják, terjesztik, az amerikai kormányzatnak is tudomására hozzák azokat az információkat, amelyek az Erdélyben, Kárpátalján, vagy éppen a Felvidéken, Délvidéken megvívott magyar küzdelmek megértéséhez szükségesek”.

Szilágyi Péter ezzel összefüggésben utalt arra: az amerikai magyar szervezeteknek is köszönhető, hogy az amerikai külügyminisztérium éves országjelentéseiben a Romániáról szóló fejezetben megemlítik: Romániában akadozik a restitúciós folyamat, vagyis a magyar egyházi javak visszaszolgáltatása.

A magyar kormány számít az amerikai magyarságra céljai megvalósításában, és az amerikai magyarok is számíthatnak a magyar kormányra” – szögezte le az MTI-nek Szilágyi Péter.