Saját kormánya végezhetett a Nobel-díjas íróval

 

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

A chilei hatóságok hét végi tájékoztatása szerint a többek között kanadai, spanyol, dán és amerikai szakemberekből álló 16 fős testület egyelőre nem tudta megállapítani a világhírű költő 1973-ban bekövetkezett halálának valódi okát, ami ismét felveti a régóta emlegetett kérdést, hogy az Augusto Pinochet nevével fémjelzett juntát ellenző Nerudát talán meggyilkolták.

Isla Negra, 2013. április 7. Pablo Neruda Nobel-díjas chilei költő és felesége, Matilde Urrutia sírja a chilei Isla Negrában 2013. április 7-én. Neruda maradványait kihantolják, hogy kiderítsek, betegségben halt-e meg, vagy Pinochet tábornok utasítására végeztek vele baloldali kötődése miatt a jobboldali katonai puccs után. (MTI/EPA/Felipe Trueba)

Pablo Neruda Nobel-díjas chilei költő és felesége, Matilde Urrutia sírja a chilei Isla Negrában 2013. április 7-én. Neruda maradványait kihantolják, hogy kiderítsek, betegségben halt-e meg, vagy Pinochet tábornok utasítására végeztek vele baloldali kötődése miatt a jobboldali katonai puccs után (MTI/EPA/Felipe Trueba)

A szerző – a szocialista elnök, Salvador Allende barátja – 12 nappal a Pinochet által vezetett 1973. szeptember 23-i katonai hatalomátvétel után, 69 éves korában halt meg. A junta által kiadott halotti kivonatban prosztatarák szerepelt a halál okaként. “Egyértelmű azonban, hogy az anyakönyvi kivonat nem a valóságot tükrözi” – mondta Aurelio Luna törvényszéki szakértő Santiago de Chilében.

Neruda családja abból indul ki, hogy a költőt megmérgeznék. 2013-ban egykori sofőrje, Manuel Araya arról beszélt, hogy Nerudával szerinte egy rejtélyes injekció végzett, egy nappal az előtt, hogy Mexikóba távozott volna. A költő oda akart önkéntes száműzetésbe vonulni és részt venni Pinochet ellenzékének tevékenységében.

Neruda halálának tisztázására a chilei igazságszolgáltatás 2013-ban vizsgálatot rendelt el. A költő maradványait kihantolták, a nemzetközi tudóscsoport éveken át elemezte a rendelkezésre álló bírósági és orvosi aktákat.

“Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy idegenkezűség is szerepet játszott a halálában, de fennáll ennek a lehetősége” – mondta az ügyet felügyelő Mario Carroza bíró.

A szakértők korábban észrevétlenül maradt baktériumokat találtak a Nerudától származó mintákban, ezeket aztán dániai és kanadai laboratóriumokban vizsgáltak. Ezek az eredmények új információkkal szolgálhatnak Neruda halálának okairól. “Ha kiderül, hogy a baktériumokat laboratóriumban tenyésztették, az egyértelműen az idegenkezűségre utal” – mondta Aurelio Luna.  A baktériumok eredetét firtató elemzések eredményeire újabb egy évet kell várni.