Jelentkezett Czeglédy, majd hirtelen eltűnt

 

Czeglédy Csaba augusztus első hetében maga jelentkezett a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségénél (DiákÉSZ), hogy „megoldaná” a kialakult helyzetet. Utána viszont eltűnt, holott körülbelül ezer diák vár a fizetésére.

A DiákÉSZ „végső elkeseredésében” fordult az Országgyűléshez és a kormányhoz, mivel a diákok nem tudják kivárni azt a több éves procedúrát, amíg a pénzükhöz jutnak, illetve „a jogi eljárások végén láthatóan nem lesz fedezet”, hisz több mint 3 milliárd forint az adótartózása a cégnek. Ezért a költségvetési tartalékból szeretnének segítséghez jutni – mondta Fiák István, a DiákÉSZ elnöke az M1 Ma este című műsorában.

Körülbelül ezer diák vár a fizetésére. A magyarországi mintegy 130 diákszövetkezet közül csak a Czeglédy Csaba által vezetett Human Operator Zrt. alatt működtetett 10-12 érintett, az elmúlt években összesen 16-ot detektáltak – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy nem minden gyerekekkel kötöttek munkaszerződést a Czeglédy-szervezetek. Szerinte a munkáltatók és a megbízók ugyanakkor ki fogják adni a jelenléti íveket, amivel bizonyíthatóak a ledolgozott órák.

Megjelent, majd eltűnt 

Fiák István azt is elmondta: Czeglédy Csaba augusztus első hetében – a média nyomására – maga jelentkezett a DiákÉSZ-nél, hogy „megoldaná” a kialakult helyzetet. „Kidolgoztuk neki az engedményezési szerződéseket, listát is küldtünk, majd augusztus végén eltűnt. Azóta se kép, se hang” – fogalmazott.

A DiákÉSZ vezetője tudatta azt is, hogy hétfő este a károsult diákok két szószólója közül az egyik kapott egy üzenetet Czeglédy Csaba egyik ügyvédjétől, melyben azt írta, szívesen felvásárolná a két fiatal követelését. Az ügyvéd azt is hozzátette, hogy amennyiben nyilvánosságra hozza a megkeresést, személyiségi jogi pert indít vele szemben. A fiatal ezt visszautasította, és a megkeresésről beszámolt a közösségi oldalán – mondta.

Az úgynevezett Czeglédy-ügyben bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyészség. Czeglédy Csaba jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

A gyanú szerint az általa vezetett, munkaerő-közvetítést végző Humán Operátor Zrt. köré épülő bűnszervezet 2013 és 2016 között mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Az ügyészség szerint Czeglédy Csaba, aki egy – a többi között magyarországi multinacionális cégeknek diákmunkásokat közvetítő – szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, társaival együtt többszintes céghálót működtetett, hogy így kerüljék el a közterhek megfizetését.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.